Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-09-26

Svacka kan ge chans i GHP

Detta är en betald analys på uppdrag av GHP Specialty Care utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Efter en stark utveckling under flera år har GHP fått växtvärk under 2017 med tydlig kurspress som följd. Vi ser ändå bra odds för en återhämtning. Debatten om privat vård ger oro men riskerna överdrivs sannolikt. 

GHP Specialty Care är en jämförelsevis liten spelare på den svenska vårdmark­naden i skuggan av Capio och Aleris. Genom höga behandlings­volymer inom utvalda specialist­områden tillhandahåller bolaget effektiv vård av hög kvalitet. Startegin har resulterat i förbättrad lön­samhet de senaste åren. Inledningen av 2017 har dock varit svagt med en ofördelaktig intäkts- och kostnads­utveckling i synnerhet under andra kvartalet, som förstärktes av negativa kalender­effekter.

Det blir utmanande att rädda årets resultat men vi ser förut­sättningar för en successiv åter­hämtning. Detta då förlust­enheter avyttrats och den inter­nationella verks­amheten förväntas normali­seras. Kostnadsbesparing­ar har aviserats för huvudkontoret och utvalda kliniker. En satsning på ett fördjupat samarbete med för­säkringsbolag kan också ge stöd. 

Aktörerna på den svenska vård­marknaden lever med pris­press och stigande lönekostnader. GHP vill balansera detta genom en hög andel intäkter från sjukvårds­försäkringar och expan­sion i Mellanöstern. Den svenska politiska debatt­en om att begränsa vinster för privata aktörer i välfärds­sektorer, liksom att beskatta sjukvårds­försäkringar, skapar osäkerhet men vi bedömer att risken för GHP begränsas av det ökande behovet av effektiv vård.

De senaste månadernas kurspress i GHP-aktien gör att den nu börjar se långsiktigt intressant ut om vår bedömning om en successiv åter­hämtning av lönsamheten kan infrias. På sikt finns bra expansions­möjligheter såväl organiskt som via förvärv. Nedsidan begränsas av att bolaget är en möjlig uppköps­kandidat. Vi inleder bevakning av GHP med rekom­mendation Öka med riktkurs 10,3 kronor. 

Författare Niklas Elmhammer

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.