Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-21

Swedbank blir huvudsponsor till Ekonomiska museet

-Swedbank har en lång tradition av privatekonomisk folkbildning. Vi går in som huvudsponsor till Ekonomiska museet för att nå ut bredare med kunskap om ekonomi och ekonomisk historia i hela landet, säger Swedbanks vd Jens Henriksson.

Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet slår upp sina portar i Stockholm den 20 november med en utställning om hyperinflation. Museets stora utställning om Sveriges ekonomiska historia öppnar 2022. Här kommer också valda delar av museets omfattande samlingar av mynt, sedlar och medaljer som kan berätta om ekonomi, handel, historia och kultur att ställas ut. Museet kommer även öppna ett "ekonomilabb", i syfte att väcka ungas nyfikenhet kring ekonomi. I uppdraget ligger att sprida ökad kunskap om ekonomi i hela landet.

Swedbank och Ekonomiska museet kommer tillsammans att erbjuda föreläsningsserier och andra aktiviteter för att öka kunskaperna om ekonomi. Verksamheten kommer att ske såväl fysiskt som digitalt.

- Samarbetet med Swedbank bottnar i gemensamma intressen och mål, att verka för ekonomisk folkbildning i hela landet och att öka intresset hos barn och unga för frågor som rör ekonomi. Vi är glada över samarbetet som ger oss ytterligare kraft att nå ut brett och utveckla vår verksamhet, säger Cecilia von Heijne, museichef på Ekonomiska museet.
I år firar Swedbank och sparbanksidén 200 år. Swedbank har sitt ursprung i Göteborgs sparbank som grundades 1820. Banken har under hela sin historia sett det som sin uppgift att hjälpa människor och företag att ta sunda ekonomiska beslut som hjälper dem att nå sina mål på ett hållbart sätt.

Det sker idag exempelvis genom råd inom privatekonomi och sparande, utbildningar i Ung ekonomi på skolor runtom i landet, tidningen Lyckoslanten, utbildningar i Digital ekonomi för att minska det digitala utanförskapet och i samarbetet med Ung företagsamhet.  

-Sparbanksidén föddes i ett fattigt bondesamhälle för 200 år sedan. Men idén att öka kunskaperna om ekonomi och att skapa möjligheter för människor att förverkliga sina livsdrömmar lever vidare i Swedbank än idag, säger Jens Henriksson.

 

Läs mer:

Swedbanks 200-åriga historia: http://swedbank.se/historia

Ekonomiska museet: http://swedbank.se/ekonomiskamuseet

 

Kontakt:

Josefine Nygren Uppling, chef för samhällsengagemang och samhällsrelationer, Swedbank, +46 76 114 54 21

Unni Jerndal, Presschef, Swedbank, tel. +46 73 092 11 80

Författare Swedbank

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.