Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-03-03

Swedbank: En fjärdedel av svenska par bråkar om ekonomi - så kan man minska konflikterna

Ett av fyra svenska par bråkar ibland eller ofta om ekonomi. Yngre har mer konflikter än äldre och par med gemensam ekonomi bråkar mindre än par med delad ekonomi. Kvinnor uppger att de i större utsträckning än männen betalar mer av hushållets småutgifter. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

Mer än hälften av de som lever tillsammans med någon uppger att de har helt gemensam ekonomi, de flesta av dem inkluderar även sparandet i det gemensamma medan andra lämnar sparandet utanför. 36 procent uppger att de delar på vissa utgifter och visst sparande men att de också har viss separat ekonomi, 9 procent har helt separata ekonomier.[1]

- Varje hushåll avgör själva hur de vill göra med sin ekonomi, men det är viktigt att man pratar igenom och är överens om hur utgifter ska fördelas och hur man ska göra med sparandet. Skiljer det mycket i lön så kan det vara klokt att betala och spara utifrån det, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

Kvinnor betalar oftare för hushållets småutgifter

När det gäller de återkommande utgifterna inom hushållet svarar kvinnor och män lika, två av tre fördelar utifrån inkomst. Antingen betalar de lika för att de tjänar lika eller så betalar den som tjänar mer en större del av de återkommande utgifterna. Småutgifter (som julklappar eller vantar till barnen) upplever däremot kvinnor i större utsträckning att de betalar mer av än männen. Knappt tre av tio kvinnor uppger att de betalar alla eller mer av hushållets gemensamma småutgifter, två av tio män uppger detsamma.

- Det är ganska vanligt att kvinnor betalar merparten av utgifter som har med hem och barn att göra. För stunden kan det vara småutgifter men summerar man ihop på ett år kan det handla om mycket pengar. Försök att även dela på de utgifterna, man kan till exempel ha ett gemensamt konto med varsitt kort till som man använder till den här typen av inköp. På så sätt kan man slippa onödigt tjat om pengar hemma, säger Madelén Falkenhäll.

Färre konflikter om pengar för de med gemensam ekonomi

En av fyra uppger att det uppstår konflikter om ekonomi mellan sig och sin partner. I hushåll där man har helt gemensam ekonomi är det mindre konflikter om pengar än i hushåll med bara delvis gemensam ekonomi. Detsamma gäller för hushåll där man delar lika på småutgifterna, där uppger 19 procent att det ibland uppstår konflikter om ekonomi medan 39 procent av de som betalar allt eller det mesta av småutgifterna uppger att man bråkar om pengar med sin partner.

- En jämställd ekonomi och känslan av att man delar rättvist på utgifterna minskar bråk om pengar. Om man tillsammans kommer fram till hur man ska göra i sitt hushåll så slipper man missförstånd och det blir tydligt vem som betalar för vad, säger Madelén Falkenhäll.

Många lämnar sparandet utanför den gemensamma ekonomin

Det är inte ovanligt att sparandet sker utanför den gemensamma ekonomin. Knappt en av fem uppger just det. Tjänar man ungefär lika mycket och delar på gemensamma utgifter så är förutsättningarna att kunna spara relativt lika. Men skiljer det i lön kan man även inkludera sparandet i sin gemensamma ekonomi för att få en mer jämställd ekonomi.

Man bör även se över pensionen och om det skiljer mycket kan man kompensera varandra genom extra sparande till pension eller genom att föra över pensionsrätter för premiepension. Om den ena i hushållet har mycket lägre lön, till exempel till följd av att man arbetar deltid, så kommer också pensionen bli mycket lägre.

- Vill ni göra saker tillsammans för de pengar ni sparar kan det vara klokt att inkludera sparandet i den gemensamma ekonomin och ge varandra förutsättningar att kunna spara. Skiljer det mycket i lön kan pensionssparandet kan också ingå i det gemensamma, eftersom pensionen grundas på lönen. Gifta eller registrerade partners kan till exempel föra över pensionsrätter till varandra och på så sätt höja pensionen för den andra, säger Madelén Falkenhäll.

Så får ni en mer jämställd ekonomi - tips från Swedbank

  • Ta gemensamt ansvar över er ekonomi och minska risken för konflikter om

pengar.

  • Gör en budget över era gemensamma inkomster och utgifter.
  • Tjänar ni olika mycket bör ni ta hänsyn till det, fördela utgifterna

procentuellt efter inkomst. Den av er som tjänar mer betalar då en större del
av de gemensamma utgifterna.

  • Ta även hänsyn till de mindre utgifterna. Spara kvitton under en period

för att få en uppfattning om hur mycket det handlar om.

  • En gemensam ekonomi måste inte innebära att alla pengar går in på samma

konto. Men ett gemensamt konto, med varsitt kort till, för vardagliga inköp
kan vara bra för att också få med alla mindre utgifter. Det finns olika sätt,
med antingen bankkort eller kreditkort, hör med er bank vilket som blir mest
fördelaktigt för er.

  • Inkludera även sparande i er gemensamma ekonomi. Spara lika mycket på

varsitt konto eller spara på ett gemensamt konto där båda har lika rätt till
pengarna. Är man sambos och skulle separera så ingår inte sparmedel i
bodelningen, därför är det viktigt att sparandet inte enbart är i den enes
namn.

  • Pensionssparande bör ingå i ett hushålls gemensamma ekonomi om man tjänar

olika mycket. Den som tjänar mer kan till exempel spara till den andra i
dennes namn, se också till att göra det sparandet till privat egendom för att
skydda pengarna. Gifta och registrerade partners kan också föra över
pensionsrätter för premiepension till varandra.

För mer information:                                                         

Arturo Arques, privatekonom, tfn 072-242 99 62                                                                               www.swedbank.se/arturosblogg

Madelén Falkenhäll, senioranalytiker, tfn 076-790 16 38                                                                  www.swedbank.se/privatekonomi

Mattias Elander Forsgren, presskommunikatör, tfn 073-843 32 66                                                   www.swedbank.se/framtid

  

[1]Från undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank och sparbankerna. Undersökningen genomfördes i december 2020, 3 142 personer i ålder 16-79 år deltog i undersökningen.

Författare Cision

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.