Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-25

Swedbank: Omsättningen för hotell och restauranger har halverats

Konsumtionen i Sverige var under förra veckan 10 procent lägre än i fjol, till följd av ökad smittspridning och hårdare restriktioner. För hotell och restauranger är omsättningstappet nu nästan lika stort som i våras. Det visar Swedbanks statistik över korttransaktioner fram till 21 november.

-Konsumtionen sjönk ytterligare i förra veckan och ligger nu en tiondel lägre än vid den här tiden i fjol. Det är ett större tapp än de 8 procent vi såg veckan innan. Men än så länge är tappet för samtliga transaktioner inte lika stort som i våras då kortköpen var ner drygt 20 procent som mest, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Statistiken tas fram av Swedbank Makro utifrån korttransaktioner inom Swedbank Pay, som hanterar mer än hälften av alla korttransaktioner i Sverige. 

Inom tjänstesektorn är tappet 46 procent. Det motsvarar nästan de allra lägsta nivåerna för tjänstesektorn i våras. Restauranger med framför allt bordsservering har tappat 55 procent av sin omsättning.

Varuhandeln står emot relativt väl, även om den också saktar in och nu ligger på fjolårets nivå. Svenskarna spenderar nu mindre på livsmedel än i våras men hemelektronik ökar återigen snabbt.

-Varuhandeln ökar förmodligen under de kommande veckorna i och med Black Week och julhandeln, men frågan är om den når upp till förra årets nivåer. Över lag tror vi att konsumtionen kommer att fortsätta ligga på en lägre nivå än i fjol tills restriktionerna lättar igen, säger Andreas Wallström. 

Läs hela rapporten Consumer Spending Observer i bifogad pdf.

 

Kontakt:

Andreas Wallström, prognoschef Swedbank, tel +46 72 229 2007

Amanda Billner, presskommunikatör Swedbank, tel +46 73 045 1168

Författare Cision

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.