Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-20

SWEDBANK-PROGNOS: HÖGSTA TILLVÄXTEN SEDAN 80-TALET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Världen är fortfarande i pandemins grepp, men det börjar gradvis se bättre ut i takt med att vaccinutrullningen får fart. Det väntas leda till en global tillväxtnivå som inte synts till sedan 1980-talet.

Det sade Swedbanks chefekonom Mattias Persson när han presenterade bankens konjunkturprognos på tisdagen.

Swedbank spår att global BNP ökar 5,9 procent i år och 4,4 procent nästa år. Sveriges BNP väntas öka 3,6 procent både under 2021 och 2022.

Efter ett år av nedstängningar som också har inneburit ett högt sparande är konsumenterna nu redo att börja leva mer som vanligt. För Sveriges del väntas sommaren innebära ännu en hemester, däremot kommer konsumenterna återigen att gå på bio och äta på restaurang.

Övergången från ett år då vi suttit hemma och konsumtionen varit varufokuserad till en mer tjänstefokuserad konsumtion kommer dock att ske gradvis.

Det som är bekymmersamt för svensk del är att antalet långtidsarbetslösa ökar, även om arbetslösheten sjunker.

"Vi vet från historien att det är svårt att få in långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden igen", sade Mattias Persson.

Swedbank räknar med att det finns utrymme och behov att göra mer i form av finanspolitiskt stöd. Trots att finanspolitiken har stöttat under pandemin har ökningen i den offentliga skuldsättningen varit begränsad och regeringen tillsammans med samarbetspartierna väntas behöva göra mer i år och nästa år.

Den inflationsuppgång som noterats på flera håll i världen bedöms allmänt vara en temporär följd av flaskhalsar och råvarupriser. Riksbanken väntas med andra ord ligga still och fortsätta med sin expansiva penningpolitik.

Swedbank spår inga räntehöjningar under prognosperioden och Riksbanken väntas fortsätta nettoköpa värdepapper i år för att åtminstone under 2022 låta värdepappersinnehavet ligga kvar oförändrat.

Mattias Persson anser samtidigt att det vore önskvärt om inflationsuppgången var mer än bara temporär.

"Jag skulle önska att vi fick en möjlighet att komma upp. Vad gör vi när nästa lågkonjunktur kommer och styrräntorna ligger kring 0 procent?", sade han.

Det finns faktorer som skulle kunna ändra Riksbankens planer. En av dessa är en snabb och stor kronförstärkning som skulle leda till ännu lägre inflation. Om de långsiktiga inflationsförväntningarna i ett sådant skede börjar sjunka under 2 procent ser Swedbank att en räntesänkning är möjlig.

Åt andra hållet skulle Riksbanken kunna tvingas tänka om gällande en höjning om den kraftiga prisuppgången på rå- och insatsvaror inom industrisektorn blir mer utdragen. En snabb återhämtning driven av hushållens konsumtion skulle kunna underlätta för företagen att föra över sina kostnadsökningar till hushållen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.