Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-02-19

Ta rygg på Carl Bennet

Elanders kommer att fortsätta växa via nya förvärv. Bättre lönsamhet och utdelning samt hygglig värdering gör aktien till ett bra köp för den långsiktige.

Detta framgår ur en analys i Aktiespararen nr 2 2016.

Elanders har ett hundraårigt förflutet i den prispressade och allt tröttare svenska tryckeribranschen. Efter omstruktureringar har bolaget på senare tid lyft sig i håret och gått på offensiven genom stora förvärv och anpassats till en tid av digitalisering och globalisering. Verksamheten har härigenom styrts om från produktion av trycksaker till informationsmaterial, förpackningar och logistiktjänster. Elanders finns i fler än femton länder på fyra kontinenter där Kina är den viktigaste marknaden, följt av Singapore, Storbritannien, Sverige, Tyskland och USA. De största kunderna är fordonsindustrin och tillverkare av konsumentelektronik och vitvaror.

År 2014 genomförde bolaget förvärvet av Mentor-Media i Singapore för 312 miljoner kronor som tillförde 1,3 miljarder kronor i omsättning och breddade Elanders erbjudande av tjänster och geografiska marknad. Förvärvet delfinansierades via en nyemission som utan ersättning garanterades av huvudägaren Carl Bennet. Bennet är erkänt duktig och redan vid slutet av 2014 hade förväntningarna överträffats så till den grad att en omvänd vinstvarning fick utfärdas. Nu i januari kom ännu en överraskning med bokslutsrapporten som skickade upp aktien med 10 procent på en i övrigt deppig börsdag. Elanders ökade sitt resultat med 20 procent under fjärde kvartalet och snudd på fördubblade vinsten för helåret, fördubblade utdelningen och ändrade utdelningspolitiken framgent till 30–50 procent av vinsten från tidigare cirka 30 procent.

Bakom resultatförbättringen ligger effektiviseringar som höjt rörelsemarginalen, samtidigt som omsättningen ökade med 14 procent. Den tillväxten kan dock helt hänföras till den starkare dollarn. Organiskt blev det en minskning med 1 procent. Målet är att växa med 10 procent per år varav hälften genom förvärv. I rådande konjunkturläge är det dock främst förvärv som står på agendan. I dag värderas Elanders till 2,7 miljarder kronor eller nio gånger rörelseresultatet om vi räknar med nettoskulden. P/e-talet på 10 få sägas vara relativt lågt samtidigt som direktavkastningen på 3 procent till våren är godkänt. Givetvis finns en konjunkturkänslighet, och stor exponering mot Kina är inte lika lockande längre. Men sådana risker till trots är det svårt att komma till någon annan slutsats än att aktien borde handlas till p/e-tal på 11–12, särskilt som det strax kan vara dags för ett något större förvärv igen. Aktiespararen siktar på 85 kronor om ett år, och rådet blir därför att köpa och lägga i byrålådan.  

Källa: Aktiespararen

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.