Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-16

THYSSEN KRUPP: ÖVERVÄGER LIBERTY-BUD MEN FÖRHANDLAR MED FLERA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det tyska stålkonglomeratet Thyssen Krupp fick på fredagen in ett bud från brittiska Liberty Steel, men förhandlingen kommer även fortsätta med andra intressenter, enligt ett pressmeddelande.

Liberty Steel lade på fredagen fram ett icke-bindande budförslag till Thyssen Krupp, som under lång tid befunnit sig i lönsamhetskris och nu är i mitt uppe i en avyttringskampanj.

"Vi kommer titta noggrant på detta bud för stålverksamheten, men samtidigt fortsätta våra diskussioner med andra intresserade aktörer", skriver Thyssen Krupp.

Hur högt budet är framgår inte av det bekräftelsemeddelande som Liberty Steel skickade ut tidigare på fredagen.

Det starka fackförbundet IG Metall motsatte sig budet från den brittiska konkurrenten, som fackförbundet menar riskerar leda till jobbförluster och uppbrytning av det tyska bolaget.

"Det här är exakt det vi har varnat för. Politikerna måste agera nu", sade fackchefen i bolagets hemregion Nordrhein-Westfalen, Knut Giesler, till Reuters.

IG Metall har vädjat till regeringen att ta en andel i Thyssen Krupp och verka för att slå vakt om arbetstillfällen, något ekonomiminister Peter Altmaier avfärdat som verkningslöst utifrån att den strukturella branschkrisen inte kan lösas av staten.

Finansminister Olaf Scholz har i sin tur inte helt tyckts stänga dörren till en statlig intervention.

"Det kommer ta tid att besluta om en eventuell statlig lösning för Thyssen Krupp", sade han på onsdagen.

Vd Martina Merz har sagt att en statlig intervention är en av flera alternativ som utreds.

Liberty Steel försökte i sitt pressmeddelande framhålla att bolaget har en historik av att vara lojala mot lokalsamhällen och att koncernen tidigare bevisat sig i fråga om att vända olönsamma verksamheter till lönsamhet.

Stålbranschen, där Thyssen Krupp är näst störst i Europa efter Arcelor Mittal, har slitit ont med höga råvarukostnader och ökad prispress mot lågkostnadskonkurrens från Kina. Dessutom har efterfrågesidan i affären försvagats av strukturella svagheter hos fordonstillverkare.

Thyssen Krupp hann i grevens tid sälja av hissdivisionen, en av få lönsamma enheter, för 17,2 miljarder euro strax innan pandemin slog till i vintras. Därefter har det bland annat ryktats om allt från fusion med svenska SSAB eller Tysklandstvåan Salzgitter och till samriskbolag med energibolaget RWE. Parallellt med förberedelserna av strukturåtgärder har bolaget presenterat förlustkvartal.

Den svenska aktivistfonden Cevian, med Christer Gardell i spetsen, är storägare i Thyssen Krupp.

Thyssen Krupps aktie steg med 16 procent på fredagen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.