Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-05-29

Tillväxt i snabb rullning

Detta är en betald analys på uppdrag av Boule Diagnostics utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Storordrar från tillväxtmarknader har gett ett kraftigt tillväxtlyft för Boule. Effektiviseringar och högre andel förbrukningsvaror bidrar till stigande marginaler. Vi bedömer att aktien är rimligt värderad i dagsläget.  

Efter en lång och medveten satsning på till­växtmarknader i Asien, Östeuropa och Latin­amerika har det nischade blod­diagnostikföretaget Boule Dia­gnostics växlat upp tillväxten. Storordrar från Indien och Mexiko kombinerat med en återhämtning på gamla ”hemmamarknader” i Östeuropa bidrog till att försäljningen växte med över 20 procent 2016. Med ett väl utbyggt nät av distributörer i tillväxtländer har Boule trumf på hand när sjukvårds­standarder förbättras och efter­frågan på bättre analys­instrument ökar i dessa regioner. Större delen av omsättningen här­rör från förbrukningsvaror som reagens vilket ger god utväxling när den installerade basen av analys­instrument växer. Marginal­en förbättras då vinsten är högre på förbrukningsvaror.

Boule verkar ha nått den volymen på försäljningen som gör att margi­nalerna kan lyfta i riktning mot de större diagnostikföretagens nivåer. Det talar för fortsatt god vinst­tillväxt även under det kommande året. Makoutsikterna i många tillväxtekonomier är samtidigt svårbedömda. Än så länge finns det dock inga tecken på svag­het inom Boules marknader specifikt och tillväxten första kvar­talet var bättre än vi hade förväntat oss.  

Den starka operativa utvecklingen har inte gått aktiemarknaden förbi. Vi bedömer att Boule nu värderas med en viss premie i förhållande till relevanta branschkonkur­renter. Även vår DCF-värderings­modell indikerar att aktien är ganska fullvärderad. En förväntat stark vinsttillväxt ger dock ett stöd. Sammantaget landar vår bedömning i rådet Behåll. 

Författare Niklas Elmhammer

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.