Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-02

Tillväxten urstark i första kvartalet

Detta är en betald analys på uppdrag av Coor Service Management Holding utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Den starkt positiva organiska tillväxttrenden från det fjärde kvartalet fortsatte även under första kvartalet 2018. Resultatet var dock under vår förväntan men förklaras till stor del av den snörika vintern i Norden. Justerat för den effekten på cirka 0,4 procentenheter var marginalen i stort sett i linje med vår förväntan.

Coor rapporterade en fortsatt stark tillväxt även under det första kvartalet 2018. Den starka organiska tillväxten på tio procent för koncernen imponerar överlag. Finland sticker dock ut särskilt mycket med en organisk tillväxt på hela 25 procent. Den starka totala tillväxten på 15 procent kommer främst från den positiva tio-procentiga organiska tillväxten men även fyra procentenheter kommer från förvärvad tillväxt. Vår förväntan på drygt 13 procents tillväxt under kvartalet slogs därmed. Den starka tillväxten grundas främst i de många nya vunna order som kom in under 2017 men även på extra arbete med bland annat snöröjning under den kalla och snörika vintern i norden. Det som är negativt med den starka tillväxten är att det initialt på­verkar marginalerna negativt när nya och omförhandlade kontrakt kom­mer in i större mängd. Under det första kvartalet påverkades EBITA-marginalen negativt med cirka 0,4 procentenheter av den snö­rika vintern då Coor har svårt att kompensera sig fullt ut för detta, sär­skilt på den danska marknaden. Marginalen kom i på 5,4 procent. Just­erat för snöeffekten kom den justerade EBITA-marginalen i stort sett in på vår förväntade marginal på 5,9 procent.

Utvecklingen för kassaflödet påverkades negativt av påsken då en del betalningar inkom efter ledigheten. Den negativa effekten från detta kommer dock att komma det andra kvartalet till godo.  Annars var underliggande utvecklingen bra. Skuldsättningen har som förväntat gått upp givet de förvärv som har gjorts under det första kvartalet samt det temporära negativa kassaflödet under kvartalet. Skuld­sättningsgraden på 2,2x har gått upp med förvärven men är fortfarande väl under målet om 3,0x.

Utvecklingen för Coor kommer fortsatt att vara slagig över kvartalen, givet hur nya och omförhandlade kontrakt påverkar både tillväxt och marginaler. Den totala utvecklingen över året är normalt sett relativt stabil med tanke på de långa kontraktstiderna. Vi har justerat upp våra omsättningsestimat något ytterligare baserat på en stark under­liggande utveckling. Vi har samtidigt även justerat ned våra förväntningar på marginalerna nästkommande kvartal något. Vårt DCF-värde förändras endast marginellt med våra justeringar till 76.8 från 77,2 kronor som en följd av de reviderade prognoserna. Med tanke på den allt för negativa kursutvecklingen i samband med rapporten höjer vi vår rekommendation till KÖP med riktkurs 77 kronor.

Författare Mats Hyttinge

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.