Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-24

TRATON: SCANIA BÖRJAR TILLVERKA I KINA, PROD STARTAR 2022 (NY)

(Tillägg: i rubrik och löpande i text)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Scania, som numera ingår i Volkswagenkontrollerade Traton, har köpt ett bolag i Kina med syftet att inleda tillverkning i landet.

Serieproduktionen planeras starta i början av 2022, skriver Scania i ett pressmeddelande där bolaget bekräftar uppgifter som Reuters rapporterade om på tisdagsmorgonen.

Scania har förvärvat Nantong Gaokai i östra Kina och i och med förvärvet får lastbilsbolaget en licens att tillverka lastbilar i landet, skrev Reuters. I nuläget finns inga uppgifter om tidsplan eller kapacitet.

De Scania-bilar som säljs i Kina i dag är importerade och har ett betydligt högre pris än de inhemska konkurrenterna.

Scania uppger att etableringen av industriell verksamhet i Kina är "startpunkten för en stor satsning i Asien". Expansionen i Kina kommer att ske stegvis.

"Fram till slutet av 2020-talet kan det bli fråga om betydande investeringar för att kunna dra fördel av utvecklingen liksom för att etablera Kina som det tredje benet i vår globala produktionsstruktur", säger Scanias vd Henrik Henriksson, enligt pressmeddelandet.

I Scanias satsning ingår även etablering av forskning och utveckling i landet, uppger bolaget.

Kina är världens enskilt största marknad för kommersiella fordon, med en efterfrågan som idag motsvarar 40 procent av den globala försäljningen, påpekar Scania som menar att Scanias program för såväl fordon med förbränningsmotorer som elektrifierade fordon passar bra för den kinesiska marknaden.

"Vi har siktet inställt på att försäljningen i Kina i slutet av 2020-talet ska uppgå till minst samma volymer som på vår idag enskilt största marknad Brasilien", avslutar Henrik Henriksson.
Författare Direkt-SE