Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-14

Unibap: Unibap får bidrag från Rymdstyrelsen för utvecklingen av nästa generations AI rymddatorer

UNIBAP FÅR BIDRAG FRÅN RYMDSTYRELSEN FÖR UTVECKLINGEN AV NÄSTA GENERATIONS AI RYMDDATORER

Unibap AB (publ) får i uppdrag av Rymdstyrelsen att utveckla nästa generations rymddatorer för artificiell intelligens (AI) och omborddatabearbetning. Utvecklingen påbörjas omgående med en demonstrator som slutmål under andra kvartalet 2020. Rymdstyrelsen bidrar med 2 miljoner kronor. Ambitionen är att öka prestandan 50 gånger mot nuvarande rymddatorer och möjliggöra molnbaserade affärsmodeller på rymdsystem. Intäkten kommer redovisas under hösten 2019 och våren 2020.

Unibap kommer genomföra utvecklingen i nära samarbete med amerikanska Moog Inc som strategiskt partnerföretag och tekniklicenstagare som tidigare kommunicerats. Utvecklingen bygger på Unibaps befintliga arkitektur som har stora synergier med företagets industriella digitaliseringslösningar för smarta fabriker.

Unibaps SpaceCloud-lösningar erbjuder olika typer av intelligent data och informationsanalys baserat på bland annat maskininlärning.

- Det är mycket spännande att ta detta steg och fånga upp lärdomarna från driftsatta produkter i rymden och utveckla nästa generations rymddatorer för de smarta rymdsystemen. Att höja prestandan 50 gånger mot nuvarande generation är en rejäl utmaning som vi tar oss an tillsammans med våra talanger och partners, säger Fredrik Bruhn, VD

Rymdstyrelsen ser ett stort värde i att applicera AI-teknologi direkt på rymdplattformarna. Det är ett stort steg för dataexploatering och kommer ge stor samhällsnytta.

Uppsala 2019-06-14

För mer information, vänligen kontakta:

Fredrik Bruhn
Verkställande Direktör
vd@unibap.com mailto:vd@unibap.com
+46 70 7833215

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Unibap Pressrelease 2019-06-14.pdf-http://www.bequoted.com/beQPress/download.asp?Id=26436

Kort om Unibap
Bolaget är ett datadrivet IT-bolag som ligger i framkant med digitalisering för smarta fabriker och dataförädling på jorden såväl rymden. Unibap integrerar maskininlärning, robotik och automation för operatörsfria och flexibla processer. Bakgrunden till Unibap är erfarenheter från mångårig utforskning av rymden, design av tåliga datorlösningar och automationslösningar.

För mer information, vänligen besök Bolagets hemsida unibap.com http://unibap.com . Mangold Fondkommission AB, CA@mangold.se mailto:CA@mangold.se tel. +46 8 5030 1550, är Bolagets Certified Adviser

Författare beQuoted