Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-06-04

Urstark orderingång

Detta är en betald analys på uppdrag av Concejo utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Consiliums kvartalsrapport överträffade våra och krossade marknadens förväntningar. Bara första kvartalet gav mer vinst än något helår 2010–2013, Consilium är på en helt ny nivå än för bara ett år sedan.

Consilium säljer både egenutvecklade och inköpta produkter och system som skyddar liv, materiella värden och miljön. Bolaget har två affärsområden: Marine & Safety och Fire Safety & Automation. Deras nisch är hög kvalitet – därav mottot ”When Safety Matters”. Bolaget har idag kontor i 22 länder och representanter i ytterligare cirka 50 länder. Över hälften av bolagets omsättning kommer från Asien och drygt 30 procent från Europa. Vartannat större fartyg i världen har någon av Consiliums produkter ombord.

Sedan vår senaste uppdatering har Consilium förvärvat nederländska Buveco Gasdetection som omsätter ungefär 25 miljoner kronor i årstakt. Vi ser inga tecken på att den starka kvartalsrapporten skulle bero på extrema engångseffekter utan räknar med att Consilium når en permanent högre nivå i både omsättning och lönsamhet jämfört med de senaste 5 åren.

Det är möjligt att räkna hem riktkursen 118 kronor även utan att anta att bolaget kommer ha lika hög lönsamhet som under det senaste kvartalet. Det resulterar i en värdering per vinstkrona för senaste 12 månaderna som är tydligt högre än OMXS30 i skrivande stund, men under OMXS30 för vår prognosticerade vinst år 2015 och 2016. Consilium är väl positionerat att dra nytta av den svagare kronan, som vi tror kommer bidra med tiotals miljoner i rörelseresultat per år, samt det rekordlåga ränteläget. Sammantaget gör detta att vi ser fortsatt potential i aktien trots de senaste veckornas kraftiga uppgång.

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.