Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-26

VACCIN: ASTRA ZENECA HOPPAS KLARA EU-MÅL 1 KV, 2 KV – VD (OMS)

(Omsändning: skickades första gången på torsdagskvällen)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Astra Zeneca hoppas klara det reviderade målet för leveranser av covid-19-vaccin till EU under första kvartalet och även klara det ursprungliga målet för andra kvartalet.

Det sade Astra Zenecas vd Pascal Soriot vid en utfrågning i Europaparlamentets kombinerade utskott för folkhälsa och industri på torsdagen.

"Vi hoppas att vi kommer ifatt dit vi vill vara under andra kvartalet", sade han.

Men han sade också att produktion från vissa anläggningar har reserverats för Storbritannien, något som EU-kommissionen har sagt strider mot EU:s förköpsavtal med Astra Zeneca.

Irritationen har varit stor bland EU-länder över att Astra Zenecas missade leveransmål hittills. Italien har hotat med att stämning.

På torsdagen sade Pascal Soriot att Astra Zeneca nu gör allt för att bolaget ska nå det nya målet på 40 miljoner doser till EU under det första kvartalet. Det ursprungliga målet var 90 miljoner doser.

Pascal Soriot sade också att han är övertygad om att Astra Zeneca kan öka produktiviteten så att målet på 180 miljoner doser för andra kvartalet kommer att nås.

"Om vi hade nått den väntade produktiviteten per liter skulle vi vara exakt på rätt ställe med våra leveranser nu", sade han.

Oxforduniversitetet utvann 5000 doser per liter i sin bioreaktor. Astra Zeneca räknade med hälften i sin prognos. Men det har visat sig att produktionen i vissa anläggningar inte har nått upp till målen, sade han.

"Men produktiviteten förbättras och vi tror att volymerna kommer att stiga när anläggningarna lär sig. Det finns anläggningar runt om i världen med högre produktion och vi försöker ändra vår globala leveranskedja för att hjälpa Europa", sade han.

EU-kommissionen och Astra Zeneca har varit oense om brittisktillverkat vaccin ska exporteras till EU och EU-tillverkat vaccin ska skickas till Storbritannien.

Kommissionen anser att förköpsavtalet tydligt säger att Astra Zeneca leveranser till EU inte ska hindras av åtaganden till andra köpare. Och EU ska få leveranser från fyra tillverkningsanläggningar som nämns i kontraktet, två i Storbritannien och två i EU.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har sagt att EU inte har något emot vaccinexport ut ur EU så länge som EU får antalet vaccindoser man har beställt.

Astra Zeneca har en annan syn. Storbritannien har reserverat tillverkning i anläggningar både i Storbritannien och i EU.

"Men det som tillverkas i EU stannar till övervägande del i EU, inklusive anläggningen i Nederländerna som ursprungligen reserverades av Storbritannien", sade han.

Beträffande exportkontrollen som EU har infört sade Pascal Soriot att den inte ställde till problem för företaget.

"Vi förstår att EU vill skydda sig självt", sade han.

En annan tvistefråga mellan EU och Astra Zeneca är om tidpunkten för undertecknandet av EU:s förköpsavtal spelar roll. Pascal Soriot har tidigare sagt att Storbritannien kom först i kön eftersom man undertecknade sitt kontrakt först.


På torsdagen sade han att Astra Zeneca undertecknade ett kontrakt med Oxforduniversitetet i maj förra året. Kontraktet som undertecknades med brittiska regeringen i augusti, samtidigt med EU:s kontrakt, bara slutförde majavtalet, sade han.

I hearingen i Europaparlamentet fick han frågan om det finns en andrahandsmarknad för covidvaccin. Medieuppgifter har gjort gällande att mellanhänder i Dubai skulle ha erbjudit italienska regioner vaccin från Astra Zeneca och Pfizer-Biontech.

"Det finns absolut ingen andrahandsmarknad. Vi erbjuder bara vårt vaccin till regeringar", sade Pascal Soriot.

I utfrågningen deltog även andra chefer för vaccintillverkare.

Modernas vd Stephane Bancel förklarade att vaccinleveranserna lätt blir mindre än utlovat vid minsta fel i produktionen. Eftersom tillverkningen pågår oavbrutet innebär varje avbrott ett produktionsbortfall som inte kan tas igen.

För Moderna har avbrott uppstått på grund av den mänskliga faktorn, råvaror som anländer en dag för sent och en pump som går sönder och som måste repareras och godkännas för vaccintillverkning, sade han.

CureVacs vd Franz-Werner Haas sade att företaget siktar på att få sitt vaccin godkänt av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i slutet av maj eller början av juni.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.