Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-08-23

Vänta med skolstarten

Skolkoncernen Academedia har gjort bra ifrån sig på börsen i sommar. Aktien är intressant men lite väl dyr. Rådet blir därför att köpa på nästa rekyl.

Detta framgår ur en analys i Aktiespararen nr 8 2016.

Börsåterkomsten i juni blev bejublad men först sedan en politisk debatt om vinster i välfärden lagt sordin på stämningen och fått ankarinvesteraren Rune Andersson att pruta ned introduktionspriset till 40 kronor. Därifrån kunde aktien direkt stiga med 50 procent.

Hög, konjunkturokänslig tillväxt där efterfrågan styrs av demografi och politiska beslut, tillsammans med god lönsamhet och starka kassaflöden, lockade nya ägare som tog den politiska risken med jämnmod.

Skolpengen infördes 1992 och baseras på hemkommunens årskostnad per elev. Det handlar om runt 100 000 kronor, med stor variation över landet, lägre peng i unga år och för teoretiska linjer och mer för praktiska linjer.

2014 förvärvades en norsk förskolekoncern och tidigt i år, som ett brudsmycke inför börsintroduktionen, åtta tyska förskolor. Sedan Academedia för sex år sedan köptes ut från börsen till EQT:s hägn har omsättningen fyrfaldigats och den har vuxit i en årstakt på 26 procent de senaste fem åren, dock beskedligt under 2015/16.

Tillväxtmålet är 5–7 procent per år organiskt kompletterat med förvärv som adderar aktieägarvärde genom att en vinstkrona betalas dubbelt så högt i ett börssammanhang som i den onoterade världen. Rörelsemarginalmålet är 7–8 procent.

Kritiken mot vinster i välfärden tar sikte på vinster som förs vidare till ägare som beskrivs som giriga, till exempel skatteundanglidande riskkapitalbolag, eller allmänt oseriösa. Branschledaren uppträder politiskt korrekt för att inte i onödan reta vakna, stingsliga björnar. Utdelningspolicyn uttrycker därför att merparten av överskotten ska återinvesteras och att återstoden ”kan” delas ut om mål för kvalitet och finansiell styrka, innebärande en skuldsättning på högst tre gånger rörelseresultatet före avskrivningar, är uppnådda. Så är fallet och en liten utdelning kan därför föreslås redan i årsbokslutet den 30 augusti.

De restriktioner mot vinstuttag som utredaren Ilmar Reepalu ska presentera i november väntas innebära att ett tillräckligt stort eget kapital ska finnas så att avkastningen på eget kapital inte blir iögonfallande hög.

I personalintensiv verksamhet som förskottsbetalas är kapitalbehovet litet och avkastningen därför möjligen skyhög. Kapitalkraven ska också minska risken för konkurser under pågående läsår. Nästa vår presenteras utredningens förslag på kvalitetskrav.

Academedia till p/e 14 är fortfarande attraktiv men kanske är det bäst att sitta still i bänken och vaksamt invänta nästa stormiga debatt som skenbart ökar osäkerheten och därmed ger ett bättre köptillfälle.  

Källa: Aktiespararen

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.