Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-02-27

Värmländskt köp stärker upp

Detta är en betald analys på uppdrag av HANZA Holding utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Hanzas resultat för kvartal 4/2017 var i linje med våra prognoser. Men förvärvet av Wermlands Mechanics stärker bilden inför 2018.  Aktien har gått bra men vi behåller ändå vårt Köpråd med riktkurs 15 kronor (14,2).

Hanza är en tillverkningspartner som grundades 2008. Bolagets ambition är att erbjuda tillverknings­relaterade konsult­tjänster och samtidigt själva vara en bred tillverkare.

Hanza har vuxit till en miljard­koncern med cirka 1600 anställda efter köpet av Wermlands Mechanics Group (Wermec). Sedan 2017 finns en struktur med fem tillverk­ningskluster, varav fyra i Europa och ett i Kina.   Utfasningen av en-produktsteknologier främst inom mekanikdivisionen liksom flytt och nedläggning av vissa fabriker har förbättrat förutsättningarna för lönsamhet.

Elektronikdivisionen stod för 90 procent av koncernens rörelseresultat helåret 2017. Glädjande nog redovisade även Mekanikdivisionen en mindre vinst på helåret 2017, trots vissa avvecklingskostnader i kvartal 4. Högre kostnader för råvaror och förnödenheter belastade koncernresultatet i väsentlig mån under helåret 2017. Denna faktor bör bli mindre påtaglig 2018. Med en fortsatt stark industrikonjunktur behåller vi i stort våra tidigare prognoser och adderar in Wermec-förvärvet i siffrorna vilket höjer rörelseresultatet och vinst proforma till 1,10 kronor per aktie

En högre lönsamhetsnivå har börjat etablera sig inom koncernen. Det finns en betydande resultatpotential framförallt inom Mekanikdivisionen. Skuldsättning ökar netto med cirka 100 miljoner kronor efter Wermec-förvärvet.

Vårt kassaflödesvärde hamnar på 15 kronor per Hanza-aktie (14,2), bl.a. till följd av positiva resultateffekter från nämnda förvärv. Vi har antagit att lönsamheten långsamt förbättras till och med år 2020. Prispressen inom tillverkningsindustrin bör samtidigt dämpa de riktigt stora marginallyften.

Hanzas aktiekurs har gått upp, men kurspotentialen blir ändå dryga 18 procent till vår nya riktkurs 15 kronor. Vi behåller därför vårt köpråd i aktien.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.