Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-21

VÄTGAS: REGERINGEN TAR HÖJD FÖR ÄNNU MER INVESTERINGAR - BOLUND

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska regeringen tar höjd för att göra ännu mer investeringar inom vätgassektorn, sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) under presentationen av intresseorganisationen Fossilfritt Sveriges vätgasplan på torsdagen.

Regeringen har varit en huvudfinansiär av flera projekt inom vätgassatsningen, bland annat vad gäller SSAB:s projekt Hybrit som försöker ta fram en process för att framställa stål med vätgas i stället för kol.

"Vi är redo att göra allt som krävs för att bereda marken för att vätgas ska bli en central del i vägen mot Sveriges hållbarhet. Sverige ska bli ett ledande vätgasland", sade Per Bolund.

Totalt finns hittills 50 miljarder kronor i gröna kreditgarantier som företag kan nyttja i storskaliga transformerande satsningar för att gå bort från fossila bränslen och mot vätgas. Men regeringen tar nu höjd för att det ska finnas ännu mer pengar för att investera i vätgasprojekt.

"Vi avsätter nu ännu mer pengar för projekt inom exempelvis tunga fordon och arbetsmaskiner så att vi kan föra dem mot hållbarhet", sade finansmarknadsministern.

Lastbilstillverkarna Volvo och Daimler har nyligen upprättat ett samriskbolag för utveckling på området där redan Volvo-avknoppningen Powercell blivit en småspararfavorit på börsen med fokus på utveckling av bränsleceller som nyttjar vätgasen för att skapa elektrisk kraft.

Även en rad mindre svenska börsbolag finns med i loppet, utvecklingsbolag som Cell Impact, Metacon och Impact Coatings, bolag som samtliga rusat med flera hundra procent det senaste halvåret på förhoppningen om att grön vätgas är i alla fall ett delsvar på klimatgåtan.

Fossilfritt Sverige samlar företag, kommuner, regioner och organisationer som vill bidra till att göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.