Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-20

VATTENFALL: PRODUKTION OCH FÖRSÄLJNING ÖKADE RESULTAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vattenfalls underliggande rörelseresultat ökade till 5.256 miljoner kronor under det andra kvartalet 2021, från 2.792 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol. Rapporterat rörelseresultat blev 16.210 miljoner kronor (-7.027).

För första halvåret landade därmed det underliggande rörelseresultatet på 17.308 miljoner kronor (12.982).

"Vattenfall redovisar starkt resultat för det första halvåret med högre bidrag från både produktion och försäljning av el och värme", kommenterar vd Anna Borg.

Periodens resultat uppgick till 23,6 miljarder kronor för halvåret och 13,2 miljarder för kvartalet.

"I Tyskland har vi sedan tidigare berättigats till kompensation för avvecklingen av kärnkraft i landet. Detta har nu godkänts av Förbundsdagen och påverkar resultatet med 11,1 miljarder kronor i det andra kvartalet. Betalningen kommer att ske i det fjärde kvartalet", heter det.

Det är stora svängningar på marknaden och elpriserna i Norden har sett en stark återhämtning sedan förra årets historiskt låga nivåer. Ovanligt kallt väder under årets första kvartal följdes av låg nederbörd under det andra kvartalet. På kontinenten ser Vattenfall påverkan från högre priser för bränslen och utsläppsrätter.

"Sammantaget påverkade de högre elpriserna Vattenfall positivt under det första halvåret. Stora skillnader mellan prisområden och systempriset i Norden pressade dock ned det erhållna priset efter prissäkringar vilket var särskilt märkbart i det andra kvartalet", heter det.
Författare Direkt-SE