Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-07-05

Vinnaren på minusräntan

I en värld med negativa räntor lockar kontanter. Kontanthanteringsbolaget Loomis är positionerat för att dra nytta av trenden.

Detta framgår ur en analys i Aktiespararen nr 6.

Kontanter är ett ämne som berör. En del älskar kontanter medan andra vill avskaffa den fysiska kontanthanteringen. Klart är dock det finns för- respektive nackdelar med transaktionsmedlet. I takt med att räntorna blir alltmer negativa finns en klar fördel med att hålla kontanter jämfört med att spara på sparkontot. I Japan har exempelvis försäljningen av värdeskåp ökat explosionsartat samtidigt som efter­frågan på 1 000 CHF-sedlar, schweizerfranc, är högre än någonsin tidigare. Försäljningen av ädelmetaller har även ökat i spåren av den förda penningpolitiken.

Utvecklingen spelar värde- och kontanthanteringsbolaget Loomis i händerna. Bolaget strävar efter en ledande position på den globala marknaden för värdehantering. Historiskt har marknaden för värdehantering varit mycket fragmenterad. Men sedan ett antal år tillbaka genomgår marknaden en större konsolidering, där mindre aktörer köps upp av större spelare.

Marknadsbilden gör att det fortfarande finns goda förvärvsmöjligheter för Loomis. Förvärvsdriven expansion är även en central del i Loomis tillväxtmodell.

Internationellt ökar användningen av kontanter. Mängden kontanter stiger i takt med den ekonomiska tillväxten i världen. Enligt Loomis är även kontanter det dominerande betalningsmedlet runt om i världen och mer än hälften av alla transaktioner betalas kontant i USA och Europa.

Den övergripande trenden är att banker och andra finansiella institut väljer att outsourca sin kontanthantering till aktörer som Loomis, vilket gör att det finns en viss organisk tillväxt ute i världen.

I Sverige pekar dock pilarna nedåt för kontanthantering. Den svenska marknaden är en av de marknader där kontantanvändandet sjunker. Många bedömare argumenterar för det kontantlösa samhället i Norden. I spåren av den strukturella trenden och efter Panaxias haveri, har emellertid Loomis flyttat fram sina positioner.

Numera domineras den svenska marknaden av två spelare: Loomis och Nokas – i princip ett duopol. Uppenbara fördelar finns med en koncentrerad marknadsstruktur. Även om totalmarknaden minskar är inträdesbarriärerna höga och lönsamheten förhållandevis god.

Framöver räknar vi med fortsatt förvärvsdriven tillväxt. Vi räknar även med en klar medvind för den underliggande verksamheten givet den tilltagande efterfrågan på kontanter och ädelmetaller. Baserat på vår prognos handlas aktien till ett p/e-tal om 14 för innevarande år och 13 för 2017. Rekommendationen blir köp med riktkurs 265 kronor. 

Källa: Aktiespararen

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.