Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-04

VOLATI: FÖRESLÅR UTDELNING 10 KR/STAMAKTIE OCH PREF-UTDELNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Styrelsen i industrigruppen Volati föreslår en utdelning på 10:00 kronor per stamaktie samt återupptagen preferensaktieutdelning.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Av utdelningen på 10 kronor per stamaktie är 1:10 kronor det som var tänkt i ordinarie utdelning för räkenskapsåret 2019 medan 8:90 kronor avser extra utdelning med anledning av Volatis försäljning av Besikta Bilprovning.

Styrelsen föreslår samtidigt preferensaktieutdelning i enlighet med bestämmelserna i bolagsordningen med ett sammanlagt vinstutdelningsbelopp om 30:80 kronor per preferensaktie, vilket inkluderar ett innestående belopp om 20:80 kronor.

Volatis styrelse kommer att kalla till en extra bolagsstämma den 2 februari 2021 för att besluta om föreslagna utdelningar. Förslaget kommer efter att styrelsen, i enlighet med vad som tidigare har kommunicerats, gjort en förnyad bedömning av effekterna av coronapandemin, reglerna för korttidsarbete samt bolagets finansiella ställning, särskilt i ljuset av avyttringen av Besikta Bilprovning.

"Överkapitalisering försvårar för bolaget att nå målet om en avkastning på justerat eget kapital om 20 procent per år. Styrelsens bedömning är därför att en extra utdelning om 706 miljoner kronor är lämplig med anledning av Volatis försäljning av Besikta Bilprovning", skriver bolaget.

Den föreslagna utdelningen bedöms ge Volati en lämplig kapitalstruktur, uppger styrelseordförande Patrik Wahlén.

"Med en skuldsättning som fortsatt är väl under det finansiella målet kommer Volati att ha ett stort förvärvsutrymme och goda förutsättningar att nå bolagets mål om en genomsnittlig årlig tillväxt i ebita per stamaktie om minst 15 procent över en konjunkturcykel", säger han.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.