Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-25

Xintela: XINTELA OCH CATALENT INLEDER SAMARBETE FÖR UTVECKLING AV HJÄRNCANCERTERAPI

XINTELA OCH CATALENT INLEDER SAMARBETE FÖR UTVECKLING AV HJÄRNCANCERTERAPI

Lund, Sverige, 25 oktober 2018 - Xintela tillkännager idag att bolaget har tecknat ett samarbetsavtal med det amerikanska bolaget Redwood BioScience Inc, ett helägt dotterbolag till Catalent, Inc., världsledande inom antibody-drug conjugate (ADC) teknologi för cancerterapi. Parterna avser att gemensamt utveckla en ADC-baserad terapeutisk produkt med första inriktning på hjärntumören glioblastom, den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärntumörer hos vuxna. Parterna kommer att delfinansiera utvecklingsarbetet och gemensamt arbeta för att licensiera projektet till tredje part för kliniska studier och kommersialisering.

Xintela har tidigare rapporterat positiva resultat i bolagets glioblastomprojekt med en ADC, baserad på en specifik antikropp, som har visats binda till och avdöda glioblastomceller i prekliniska modeller. Xintela tar nu nästa steg i utvecklingsarbetet genom att tillsammans med Catalent utveckla och utvärdera ADC-kandidater för kliniska studier. ADC-molekylerna kommer att vara en kombination av Xintelas antikroppar och Catalents SMARTag ADC-teknologi som utvecklats av Redwood Bioscience.

- Det här är en viktig milstolpe för Xintelas onkologiverksamhet. Genom Catalents teknologi och omfattande erfarenhet inom ADC området får Xintela optimala förutsättningar att effektivt utveckla glioblastomprojektet mot kliniska studier och kommersialisering. Samarbetet ger också vår onkologiverksamhet en stabil grund inför den kommande avknoppningen till det nya bolaget Targinta AB, säger Xintelas vd Evy Lundgren Åkerlund.

- Xintela har spännande targets och teknologi inom onkologi samt lovande prekliniska resultat, vilket är anledningen till att vi är angelägna att investera i projektet för att tillsammans med Xintela utveckla en behandling för hjärncancer, säger David Rabuka, Global Head of R&D, Chemical Biology, Catalent.

Om Redwood Bioscience, Inc.
Catalents patentskyddade plattform SMARTag tillhandahåller site-specifik proteinmodifiering och linkerteknologier. Plattformen utvecklades av Redwood Bioscience för att möjliggöra en generation av homogena biokonjugat designade för att öka effektivitet, säkerhet och stabilitet. Catalent köpte upp Redwood Bioscience Inc. år 2014.

Om Catalent
Catalent är en globalt ledande leverantör av avancerade delivery-teknologier och utvecklingslösningar för produkter inom läkemedel och konsumenthälsa. Catalent har över 85 års erfarenhet av industrisamarbeten och har bevisad expertis för att ta kundprodukter till marknaden, öka produktprestanda och att tillgodose tillförlitlig tillgång till produkter för klinisk och kommersiell användning. Catalent har över 11 000 anställda, inklusive 1 800 forskare, vid över 30 anläggningar världen över och genererade under räkenskapsåret 2018 en omsättning på över 2,5 miljarder USD. Catalent har sitt huvudkontor i Somerset, New Jersey. För mer information, besök www.catalent.com http://www.catalent.com .

Xintela AB (publ)

Evy Lundgren-Åkerlund, vd
Tel: 070-329 18 71
E-post: evy@xintela.se mailto:evy@xintela.se
Medicon Village
223 81 Lund
www.xintela.se http://www.xintela.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Xintela Pressrelease 2018-10-25.pdf-http://www.bequoted.com/beQPress/download.asp?Id=24388

Om Xintela
Xintela utvecklar medicinska produkter inom regenerativ medicin och cancer baserade på bolagets patentskyddade markörteknologi, XINMARK(r). Xintela använder teknologin för att selektera och kvalitetssäkra mesenkymala stamceller för behandling broskskador och artros. I en studie på hästar har bolaget visat att stamcellerna är säkra att använda och att de har en positiv effekt på ledbrosket och det underliggande benet efter en skada. Xintela förbereder nu för kliniska studier på häst och människa. Dessutom har Xintela utvecklat ett test, XACT, för kvalitetskontroll av broskceller vid cellterapi av broskskador. XINMARK(r) används även för att utveckla en antikropps- baserad behandling (Antibody Drug Conjugate, ADC) mot glioblastom, den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärntumörer hos vuxna. Positiva prekliniska resultat från cellstudier och djurmodell har visat att antikroppen har en dödande effekt på glioblastomcellerna och har därmed bekräftat att konceptet fungerar. Xintela är noterat på Nasdaq First North Stockholm sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North är Erik Penser Bank AB, +46 8-463 80 00.

Denna information är sådan information som Xintela AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 25 oktober 2018 kl. 08:30 CEST.

Författare beQuoted

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.