Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Annons
Publicerat: 2021-06-21

Angriper Alzheimer med småmolekyler på bred front

Hela denna sida är en annons FRÅN AlzeCure
En bred pipeline med tre olika forskningsplattformar och med två projekt i klinisk fas gör AlzeCure väl positionerade för framtiden. Med sin unika kompetens inom utveckling av småmolekyler för CNS-sjukdomar ser man möjlighet att inte bara lindra, utan också förhindra uppkomsten av Alzheimers, där det idag finns ett tomrum av effektiva läkemedel.

2012 beslutade AstraZeneca att lägga ner sin forskningsavdelning med fokus på sjukdomar kopplade till det centrala nervsystemet (CNS). Det befarade man skulle innebära att all den kompetens och kunskap avdelningen hade samlat på sig, framförallt framstegen man gjort inom Alzheimers sjukdom, skulle gå förlorad. För att förhindra det beslutade geriatrikprofessor Bengt Winblad tillsammans med Alzheimerfondens generalsekreterare Liselotte Jansson att aktivt stötta ett forskarteam med kompletterande kompetenser för att fortsätta den forskning man påbörjat, vilket ledde till skapandet av AlzeCure.

wysiwyg_image

- Var femte sekund diagnostiseras någon med demens och globalt sett idag är över 50 miljoner människor och deras anhöriga drabbade, där 60–70 % har demens till följd av Alzheimers sjukdom. Samhällskostnaderna för detta beräknas till 1000 miljarder USD och både antalet drabbade och kostnaderna väntas tredubblas om 30 år till följd av en åldrande befolkning. Så behovet av nya effektiva läkemedel är stort, både för de drabbade och för samhället. Vi har idag två forskningsplattformar som riktar sig främst mot Alzheimers, men även mot Parkinson, traumatisk hjärnskada och sömnstörningar. NeuroRestore och Alzstatin innehåller båda lovande projekt för behandling av indikationer som idag saknar effektiva behandlingar, säger Martin Jönsson, VD på AlzeCure.

NeuroRestore består av två symptomlindrande projekt där verkningsmekanismen möjliggör behandling av flera indikationer. Prekliniska tester har visat resultat på hur preparatet förbättrar minnes- och kognitionsförmåga. Kandidaten ACD856 är ett av de projekt som kommit längst i AlzeCures projektportfölj med en pågående fas 1-studie som man väntas rapportera resultat från nu i sommar.

Alzstatin-plattformen utvecklar sjukdomsmodifierade läkemedelskandidater i preventivt syfte där bolaget har sett potential till att fördröja eller till och med förhindra utveckling av Alzheimers. Alzstatin® sänker det amyloid-beta som bygger upp skadligt plack i hjärnan som skadar och bryter ner viktiga hjärnstrukturer.

wysiwyg_image

- Hela vår forskning grundar sig i framtagandet av läkemedelskandidater baserade på småmolekyler, något vi är väldigt duktiga på att utveckla. Småmolekyler skiljer sig från biologiska läkemedel främst genom att de är betydligt mindre till storleken. Detta medför en rad positiva möjligheter som att sannolikheten att preparatet passerar blod-hjärn-barriären för att ge önskad effekt ökar, att vi kan tillverka preparaten i tablettform vilket gör att de kan intas i hemmet, och att de blir billigare att producera, och därmed också kan bli billigare för slutkund. Det preparat som nyligen blev godkänt av läkemedelsverket FDA i USA är ett intravenöst läkemedel, som tvingar patienten, och ofta en anhörig som ledsagare, att ta sig till sjukhus en gång i månaden. Men det skall man alltså kunna undvika med våra läkemedelskandidater, säger Martin Jönsson.  

Resultaten från de prekliniska testerna inom NeuroRestore har även indikerat potential att behandla svåra smärttillstånd som neuropatisk smärta och osteoartrit, varför man har utvecklat en tredje forskningsplattform, Painless. AlzeCure har idag två kandidater i plattformen där det längst skridna projektet, ACD440, befinner sig i en klinisk fas I-studie.

- Behovet av att få fram nya och säkra smärtstillande läkemedel är enormt. Det pågår en opiodkris i USA där tunga narkotikaklassade läkemedel idag är den huvudsakliga behandlingen mot svår smärta. Det har även påvisats att smärta är en minst lika stor anledning till självmord som depression. Även här finns ett gapande tomrum där efterfrågan på effektiva läkemedel är stor, säger Martin Jönsson.

Framöver siktar AlzeCure på att i egen regi fortsätta utveckla projekt baserade på småmolekyler och själva driva dem i de prekliniska- och tidigt kliniska faserna, samtidigt som man aktivt arbetar med att hitta utlicensieringsmöjligheter eller lämpliga samarbetspartners för att driva projekten vidare i fas IIb och III.

Vi är kompetenta och duktiga på att hitta och driva fram nya projekt vilket vi också ser resultat av i form av en bred och diversifierad pipeline. Vi är dessutom unika på så sätt att vi har projekt med potential att både lindra och förhindra, alternativt fördröja utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Vi riktar oss alltså till patienter som redan har drabbats av sjukdomen och till de som löper risk att utveckla den. Med tanke på vår kompetens att hitta nya projekt ser vi oss som en lämplig strategisk partner för ett större läkemedelsbolag där vi kan garantera att nya spännande projekt fortsätter att växa fram, säger Martin Jönsson.

Annons
Publicerat: 2021-06-21

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.