Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Annons
Publicerat: 2020-09-04

Finansiella muskler som kan hjälpa bära bolaget till marknaden 2023

Hela denna sida är en annons FRÅN Saniona
Sedan vårens positiva studieresultat och besked från pre-IND-mötet med FDA har Saniona transformerats av jätteinjektionen på 567 mkr från ledande life scienceinvesterare i USA, Israel och Skandinavien vilket möjliggör att ta Tesomet ända till marknadsgodkännande, att flytta bolagets pipeline från tidig fas in i klinik samt att bygga organisationen i USA som krävs för att realisera planen.

Saniona har siktet inställt på att bli ett internationellt biofarmaceutiskt företag med fokus på forskning, utveckling och kommersialisering av egenutvecklade produkter för behandling av sällsynta sjukdomar med stora, icke tillgodosedda medicinska behov.

Under våren 2020 har Saniona visat starkt momentum med positiva toplineresultat från en fas II-studie för behandling av den sällsynta sjukdomen hypotalamisk fetma (HO) och därefter positiva besked från bolagets pre-IND-möte med amerikanska läkemedelsverket FDA om den regulatoriska hanteringen av Tesomet mot Prader-Willis syndrom (PWS).

Som för de flesta utvecklingsbolag har dock finansieringen utgjort en ständigt närvarande osäkerhet, med flera aktieemissioner och teckningsoptionsprogram. Men i augusti kunde bolaget överraska med en nyhet som helt förändrar den bilden, och utsikterna för Saniona som bolag.

wysiwyg_image

- De flesta experter inom investeringar i hälsovård finns i USA och att få några av de mest kända och kunniga investerarna inom life science att dela vår vision och investera i vårt bolag gör att vi kan flytta fokus från ständiga frågor om bryggfinansieringar och nyemissioner, till att få det kapital vi behöver för att förverkliga vår plan för de kommande två och ett halvt åren, vilket känns fantastiskt, säger Rami Levin, vd på Saniona.

Den riktade emissionen på 567 mkr som genomfördes i augusti 2020 möjliggör för bolaget att fokusera på de tre målen, att fortsätta avancera Sanionas kliniska läkemedelsprövningar av Tesomet mot de sällsynta ätstörningarna HO och PWS, att ta de prekliniska programmen SAN711 mot olika former av sällsynt neuropatisk klåda och SAN903 mot sällsynta inflammatoriska sjukdomar, in i klinisk fas, samt att bygga upp organisationen i USA.

- Utan sommarens riktade emission hade inget av det varit möjligt. För varje steg man tar i utvecklingen så ökar kostnaderna exponentiellt, från runt 20 patienter i fas II till cirka 150 patienter i fas III, förklarar Rami Levin.  

Vid sidan av den kliniska utvecklingen löper arbetet med att bygga upp bolagets organisation i USA, där alla bolagets funktioner som klinisk utveckling, finans, kommunikation, legal och compliance, HR och kvalitetssäkring kommer finnas. Det enda som stannar i Köpenhamn blir bolagets forskningsorganisation.

I linje med bolagets tidigare plan fortlöper arbetet med bolagets andra teckningsoption TO2, som har teckningstid 7 till 21 september 2020. Och även om behandlingarna vänder sig till sällsynta sjukdomar, så är marknadspotentialen betydande.

- Både hypotalamisk fetma och Prader-Willis syndrom är sjukdomar där det idag saknas godkänd medicinering. Om allt löper på som planerat så räknar vi med att kunna ta en produkt till marknaden 2023”, säger Rami Levin.

Rami Levin goda erfarenheter av att bygga läkemedelsbolag i USA då han som tidigare vd för det amerikanska dotterbolaget till det i Sverige börsnoterade SOBI byggde upp deras USA-verksamhet och tiodubblade omsättningen på mindre än sex år. Och han är märkbart entusiastisk över att inte bara ha fått in kapitalet Saniona behöver för att driva sina projekt, utan lika mycket för kvaliteten på de amerikanska investerarna, med RA Capital som ankarinvesterare.

- Jag förstår att den riktade emissionen var större än vad många svenska investerare hade väntat sig. Men det är viktigt att förstå att det här är vad det kommer att kosta att göra allt vi planerar. Det är en fantastisk tillgång för Saniona att få in den här internationellt ledande kompetensen inom hälsovårdsinvesteringar som är beredda att stötta bolaget långsiktigt, säger Rami Levin.

 

FAKTA OM EMISSIONEN

Teckningsoptioner av serie TO 2 i sammandrag:

  • Teckningskurs: Varje teckningsoption av serie TO 2 ger innehavaren rätt att teckna en (1) ny aktie i Saniona till en kurs om 25,00 SEK.
  • Emissionsvolym: Det finns 1 479 742 utestående teckningsoptioner av serie TO 2. Vid fullt nyttjande av samtliga teckningsoptioner av serie TO 2 tillförs Saniona cirka 37 MSEK före emissionskostnader.
  • Nyttjandeperiod: 7-21 september 2020. Sista dag för handel med teckningsoptioner är 17 september 2020.
  • Antal nu utestående aktier i Saniona: 61 043 690.
Annons
Publicerat: 2020-09-04

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.