Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Annons
Publicerat: 2019-10-08

Gapwaves vinner tunga kundkontrakt

Gapwaves är redo att revolutionera antennmarknaden, 5G-marknaden och inte minst fordonsradarmarknaden. Efter att ha genomfört en riktad nyemission och ingått avtal med två av världens största underleverantörer till fordonsbranschen har bolaget nu musklerna att vidareutveckla sin verksamhet.

Behovet av antenner avsedda för fordonsradar förväntas explodera de närmaste åren. Antalet antenner för radar per bil kommer att öka till 5–10 stycken, drivet av nya säkerhetskrav och självkörande bilar. Från 2020 måste exempelvis de bilar som ska få fem stjärnor i EURO NCAP:s säkerhetstester vara utrustade med aktiva säkerhetssystem. År 2030 ligger prognosen på att runt 600 miljoner radarmoduler kommer att levereras per år till bilindustrin.

Dagens antennlösningar består antingen av vågledarantenner byggda i metall, som har god prestanda men som är dyra att tillverka, eller kretskortsbaserade antenner, som är lätta att massproducera men som i gengäld har stora signalförluster som begränsar deras prestanda. Gapwaves teknik förenar istället det bästa av två världar.

Vill du veta mer om Gapwaves? Läs mer här.

– Våra lösningar är baserade på Gapwaves patenterade vågledarteknologi i vilken vi kan bygga högeffektiva antenner med låga signalförluster som går att tillverka med kostnadseffektiva metoder. Kombinationen av pris och prestanda är helt avgörande för fordonsindustrin, säger Gapwaves vd Lars-Inge Sjöqvist.

Tog in 74 miljoner kronor

För att kunna expandera sin verksamhet, vinna fler kundkontrakt och positionera sig rätt inför att marknaden för 5G på millimetervågor växer genomförde Gapwaves en riktad nyemission i början av oktober.

– Vi tar in 74 miljoner kronor från svenska och internationella institutionella ägare på en väldigt bra värdering vilket stärker vår balansräkning rejält. Vår ambition är att skapa en ny standard för antennteknologi och nyemissionen ger oss den finansiella styrkan vi behöver för att kunna växla upp vår verksamhet och även möjligheten att investera i industrialiseringen av 5G-antenner, säger Lars-Inge Sjöqvist.

Nyligen säkrade Gapwaves avtal med två av världens största radarleverantörer till fordonsindustrin, varav ett är Veoneer.

– Det här är ett stort genombrott för oss och vi vet att det finns ett stort intresse även bland de andra stora radarleverantörerna. Vi är förhoppningsfulla och tror att vi snart kommer att säkra fler avtal, säger Lars-Inge Sjöqvist.

Vill du investera i Gapwaves? Klicka här.

Tekniken för självkörande fordon

Gapwaves teknik innebär att mycket av den funktionalitet som krävs för självkörande fordon eller förbättrade assisterande säkerhetssystem möjliggörs:

– Kraven på antenner och på radar i fordon kommer att bli oerhört mycket högre. I dag är den typiska bilradarn inte mer sofistikerad än att den kan mäta avståndet till ett objekt, men den ser inte skillnaden på små och stora objekt, säger Gapwaves CTO Thomas Emanuelsson. Han fortsätter:

– Med hjälp av vår teknik får antennerna längre räckvidd och större upptagningsområde. Tekniken ger också antennerna bättre upplösning vilket möjliggör att bilradarn kan göra skillnad på och klassificera olika typer av objekt.

Står inför kommersiellt genombrott

Under 2019 har bolaget påbörjat leveranser av antennprototyper för fordonsindustrin.

– Alla fordonstillverkare arbetar stenhårt med självkörande fordon och många bolag är just nu ute på marknaden och scoutar efter ny teknologi. Automotive är en jätteintressant marknad för oss eftersom det finns väldigt tydliga krav gällande vad komponenter får kosta. Det kan vi möta med vår teknologi som är lätt att producera i stora volymer, berättar Lars-Inge Sjöqvist.

Samtidigt fortsätter Gapwaves arbetet inom produktområdena antenner för 5G och telekom.

– Vi står inför ett kommersiellt genombrott och med de framsteg som gjorts inom utvecklingen av antenner till bilindustrin känner vi oss trygga med att vi har förutsättningar för samma utveckling inom 5G och telekom. Vi har en hög ambitionsnivå och en teknisk road-map som sträcker sig många år framöver, avslutar Lars-Inge Sjöqvist.

 
Fakta
wysiwyg_image

Gapwaves AB  har sitt ursprung i forskning vid Chalmers Tekniska Högskola och grundades 2011. Bolagets vision är att vara den mest innovativa leverantören av antennsystem för millimetervågor och den utvalda partnern till de som revolutionerar nästa generations trådlösa teknologi. Genom sin disruptiva teknologi ska Gapwaves hjälpa innovatörer inom Telekom och Automotive att skapa effektiva millimetervågssystem som förändrar samhället vi lever i. Gapwaves är noterat på Nasdaq First North Growth Market och har idag över 5 000 enskilda aktieägare.

Vill du investera i Gapwaves? Klicka här.

Vill du veta mer om Gapwaves? Läs mer här.

Annons
Publicerat: 2019-10-08

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.