Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Annons
Publicerat: 2021-10-12

Hög efterfrågan på XP Chemistries unika biobaserade kapsaicin, nu väntar First North

Hela denna sida är en annons FRÅN XP Chemistries
Med en patenterad och biobaserad metod framställer XP Chemistries det multifunktionella ämnet kapsaicin. Ämnet, som uppvisar en rad intressanta egenskaper används redan inom flera områden som djurfodertillskott och kosmetika, där det råder brist på kapsaicin av tillräckligt hög kvalitet. Med en efterfrågan som överstiger produktionskapaciteten går XPC nu till börsen i syfte att skala upp tillverkningen och bygga ut organisationen.

XP Chemistries (XPC) grundades 2021 som en avknoppning från Organofuel Sweden AB. Med en majoritet av doktorer i kemi med bakgrund från KTH, MIT, Harvard Medical School och Yale i bolaget har man utvecklat en unik process för att utvinna kapsaicin ur svenska skogsråvaror. Ämnet kapsaicin återfinns naturligt i chilifrukter och har en speciell förmåga att interagera med TrpV1-receptorn hos djur och människor, som styr när vi känner smärta och värme, en upptäckt som nyligen belönades med Nobelpriset i medicin.

wysiwyg_image

- Idag utvinns majoriteten av världens kapsaicin ur chilifrukter. En process som både är kostsam och kräver oerhörda mängder chili, och därmed stora odlingsarealer, på grund av den låga koncentrationen av kapsaicin i chili. Slutresultatet blir dessutom en produkt där innehållet av kapsaicin varierar mellan 1% till 10%, samtidigt som det även förekommer andra oönskade komponenter som bekämpningsmedel och tungmetaller i slutprodukten, säger Erik Nelsson, VD på XP Chemistries.

Med sin goda tekniska kunskap har bolaget tagit fram en patenterad biobaserad tillverkningsmetod, som man är ensam om på marknaden. Från skogsråvaran lignin tillverkas vanillin som efter XP Chemistries patenterade process med enzymatiska katalysatorer omvandlas till 96% rent naturidentiskt kapsaicin, helt fritt från skadliga ämnen och utan att stora odlingsarealer används.

- Eftersom vi har en kontrollerad tillverkning kan vi med säkerhet ge våra kunder samma höga kvalitet varje gång, vilket är en förutsättning för att de ska kunna planera sin verksamhet på ett effektivt sätt. Användningsområdet är mycket stort. Allra störst potential ser vi för vårt kapsaicin att hjälpa till med att få bukt med det växande problemet med antibiotikaresistens inom djurfoder, där FN bedömer att överanvändningen av antibiotika kan få liknande ekonomiska konsekvenser som vid finanskrisen 2008, säger Erik Nelsson.

XP Chemistries är uppdelat på fyra olika affärsområden där kapsaicin används redan idag, men där kunderna tydligt efterfrågar en produkt av högre kvalitet. Dessa är Feed, som är djurfodertillskott, Cosmetics, för användning i kosmetika, liniment etc, Life, som riktar sig till kosttillskott för människor och som API inom Life science, och Protect, för självförsvarssprayer, skydd mot skadedjur och påväxthämmare.

XPC har redan försäljning i affärsområdena Cosmetics och Protect, medan man väntar på EU-godkännande för sitt djurfodertillskott, vilket väntas komma under slutet av 2022. Inom Life räknar bolaget med produktgodkännande under 2023. En stor fördel för bolaget är att bolagets kapsaicinmolekyl inte behöver några godkännanden då den är identisk med det ämne som idag används i djurfoder och kosttillskott. Det är bara tillverkningsprocessen som behöver regulatoriska godkännanden.

- Vi upplever en enorm efterfrågan på vårt kapsaicin inom alla affärsområden. Inom Protect överstiger efterfrågan vår produktionskapacitet, samtidigt som potentiella kunder inom Feed redan nu vill lägga beställningar. Som enda aktör på marknaden kan vi tillverka en naturidentisk produkt med hög renhet. Det finns en konkurrent som framställer en icke naturidentisk variant av syntetiskt kapsaicin av hög renhet, men för den varianten är långtida miljöaspekter och hälsoeffekter fortfarande okända. Vi har alltså en kostnads- och kvalitetsfördel gentemot tillverkning från chilifrukter och en miljö- och hälsofördel gentemot syntetisk tillverkning, säger Erik Nelsson.

XP Chemistries går nu till börsen med målet att tiodubbla produktionskapaciteten fram till 2023 för att möta den stora efterfrågan bolaget ser. I samband med noteringen kommer även bolaget Xylocap att förvärvas. Xylocap har idag bland annat ett liniment, där XP Chemistries kapsaicin utgör en viktig komponent, som säljs hos flera apotekskedjor inklusive Lloyds och Kronan.

ERBJUDANDET I KORTHET:

- En (1) unit innehåller en (1) aktie och en (1) vederlagsfri TO av serie TO1.
- Teckningsperiod: 8 – 22 oktober 2021.
- Pris: 4,50 SEK per unit.
- Värdering pre-money: 67 MSEK.

Klicka här för att komma till erbjudandet. 

Annons
Publicerat: 2021-10-12

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.