Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Annons
Publicerat: 2020-06-01

I framkant inom banbrytande encellsteknologi

Fluicell befinner sig i framkanten av ett tekniksprång som håller på att revolutionera både biovetenskap och läkemedelsutveckling. Med fjolårets lansering av Biopixlar, ett flertal ordrar för bolagets tre produktplattformar och en ökande verksamhet inom kontraktsforskning räknar bolaget med att avsevärt öka omsättningen i år och skapa ett eget marknadssegment på en mångmiljardmarknad inom några år.

Framväxten av så kallad encellsteknologi eller encellsanalys har kallats det kommande decenniets viktigaste innovation för hälsovårdsindustrin. Möjligheten att kunna studera hur individuella celler reagerar i deras naturliga miljö innebär ett tekniksprång som har kapacitet att förändra förutsättningarna för allt från exempelvis cancerforskning och forskning på autoimmuna sjukdomar till utvecklingen av läkemedel.

Marknaden för encellsanalys växer med höga tvåsiffriga tal och väntas uppgå till nära sex miljarder dollar år 2025, jämfört med drygt två miljarder dollar förra året. Fluicell som bildades ur en spin-off från Chalmers tekniska högskola 2012 befinner sig i framkanten av den här revolutionen. 

Kärnan i bolagets verksamhet vilar på konceptet att celler bäst studeras på individnivå utan att tas ur sin naturliga miljö. Manipulation av celler i ett så naturligt tillstånd som möjligt förväntas skapa en bättre imitation av hur celler svarar naturligt.

Bolagets senaste produkt, Biopixlar, är en så kallad 3D-bioskrivare med precision på encellsnivå. En bioskrivare kan liknas vid en vanlig 3D-skrivare, fast för utskrivning av levande celler.

”Biopixlar har en unik position med uppenbara fördelar för forskare, då man kan skriva ut cellvävnad direkt i odlingsvätska vilket skapar en mer naturtrogen miljö för den printade vävnaden. Tack vare den höga upplösningen och precisionen kan Biopixlar skriva ut cellvävnad som är biologiskt aktiv, svarar på behandling med läkemedel och har en hög överlevnad. Till och med nervceller som är särskilt känsliga och ogillar att bli manipulerade, överlever med Biopixlars teknik”, säger Victoire Viannay, vd på Fluicell.  

Biopixlar, som lanserades under slutet av 2019, bygger på teknik från bolagets tidigare produkter, Biopen och Dynaflow. Biopen används vid studier av enskilda celler, såsom cancerceller eller nervceller, och kan leverera substanser med hög precision till enskilda celler eller en grupp av celler, utan att kontaminera omgivningen.

”Biopen gör det möjligt för forskare att direkt kontrollera hur, när och vilken mängd av en substans som ska levereras till en cell eller vävnad. Som alla våra produkter riktar den sig till key opinion leaders, i det här fallet forskare på forskningsinstitut och universitet”, säger Victoire Viannay.

Dynaflow är en mer avancerad produkt som riktar sig till läkemedelsbolag som tex Roche och Novartis, där användaren kan tillföra serier av läkemedel till celler för att undersöka cellernas respons på olika läkemedel i ett och samma försök. Den höga upplösningen och minimala behovet av testsubstans gör Dynaflow till den marknadsledande plattformen för den här typen av screening.

“Fluicell förfogar över 14 godkända patent hittills, som är viktiga för att visa att vi är ett innovativt företag. Därutöver erbjuder vi också CRO-tjänster, alltså kontraktsforskning som kompletterar vårt produkterbjudande. Ett exempel är uppdraget vi erhöll från Oblique Therapeutics i april i år. Det ökar vår räckvidd som är ett viktigt led i att växa och internationalisera vår verksamhet. Nu har vi siktet inställt på att med vår unika position skapa ett eget nytt marknadssegment inom regenerativ medicin som är en jättemarknad som väntas omsätta 38 miljarder dollar 2024”, säger Victoire Viannay.

Läs mer om teckningsoptionerna här

Förra året fördubblade bolaget omsättningen till 2,6 mkr och överträffade då det egna målet på en omsättning på 2,2 mkr. I första kvartalet i år var tillväxten 62 procent, och det inkluderar inte den första försäljningen av Biopixlar till University of Canterbury, som även inkluderade ett samarbetsavtal som ger Fluicell möjlighet att använda University of Canterbury som demonstrationsanläggning för Biopixlar. Priset på Biopixlar är satt till 95 000 euro, fem gånger högre än Biopen och cirka 50 procent högre än Dynaflow. Den höga orderingången i första kvartalet är en god start på vägen mot målet på intäkter på 10-15 mkr 2020. Positivt kassaflöde och ”break-even” väntas första halvåret 2022.

För att stödja expansionen och då inte minst etableringen och utrullningen av Biopixlar på marknaden genomförde Fluicell en emission i december 2019 med tillhörande teckningsoptioner. Innehavarna av dessa optioner har nu rätt att för varje teckningsoption teckna en ny aktie under nyttjandeperioden 1–22 juni 2020. Detta väntas tillföra som högst knappt 27 miljoner kronor före kostnader.

Läs mer om teckningsoptionerna här

Annons
Publicerat: 2020-06-01

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.