Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Annons
Publicerat: 2020-09-10

Med sikte på att göra SAV 1785 Pet Nat till svensk nationaldryck

Hela denna sida är en annons FRÅN SAV Winery

Med ett nytt recept och en ny produktionslina fick SAV Winery AB en kanonstart internationellt. Nu väntar fortsatt expansion i Europa och Asien för att sätta bolagets björksavsvin på kartan. 

Efter att ha smakat en flaska vin på jäst björksav och gjort några tidiga tester själva förstod Christian Karlsson och Mikael Wrang att idén med björksavsvin hade potential att sätta Sverige på vinkartan, men att det skulle krävas riktig kompetens av internationell kaliber för att göra en riktigt bra produkt.

- Vi trodde först inte att den sortens kompetens fanns i Sverige, men så hittade vi Lars Torstensson. Han kunde ganska snabbt peka ut dom brister och fel vi gjort, och när vi rättade till det så blev det riktigt bra, säger Christian Karlsson som är vd på SAV Winery.

Med siktet inställt på att göra det Absolut Vodka gjort med starksprit, beslöt man att frångå strategin från tidigare småskaliga familjeföretagsliknande vininitiativ, och satsa på ett välsmakande vin på björksav av hög kvalitet, vilket i sin tur var förknippat med en hög produktionsvolym. 

- Idag har vi producerat 150 000 flaskor. Vi har byggt fabriken och alla komponenter och leverantörer är på plats. Vi finns i beställningssortimentet på Systembolaget men även på hyllan i en del butiker som i Stockholm, Uppsala och Mariestad.

Björksaven köps som bulkråvara från Finland och tas från björkar som växer naturligt i skogen utan vare sig konstbevattning eller besprutning. Efter att första batchen var klar för mindre än ett år sedan, i december 2019, fick bolagets exportsatsning initialt en stark start med mycket positiv uppmärksamhet på två vinmässor i Frankrike, vilket ledde till närvaro med distributörer i hela Europa. Men sen slog covid-19 till och alla distributörer slog till bromsen.

- Nu satsar vi hårt på vår webhandel samtidigt som vi stöttar importörerna. Vi känner att det finns ett stort intresse när restriktionerna nu börjar lätta och restauranger får tillbaka gästerna. Geografiskt satsar vi också på den asiatiska marknaden, där Sverige har ett gott renommé och associeras med kvalitet, säger Christian Karlsson.

Produktionstekniskt har man kapacitet för att producera en halv miljon flaskor om året och de tunga investeringar som redan gjorts i robotlinan kan hantera upp till en miljon flaskor. Nu ska SAV Winery ta in mer kapital dels för att ta fram två nya produkter med olika torrhetsgrad, men även för att investera i marknadsföring och försäljning.

- Om tre till fem år hoppas vi att SAV ska ha en stark ställning i Sverige och vara på god väg att bli svensk nationaldryck, som man väljer framför en champagne eller prosecco vid högtidstillfällen, och det vore ofantligt kul om Sverige kunde få ett erkännande som vinproducent, säger Christian Karlsson.

 

FAKTA OM EMISSIONEN

* Teckningsperiod: 14 september - 5 oktober
* Leverans av aktier: 8 - 9 oktober

 

Mer info om emissionen - klicka här

Mer info om SAV Winery - klicka här

Annons
Publicerat: 2020-09-10

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.