Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Annons
Publicerat: 2020-08-21

Nyemission för förvärv i boomande solenergimarknad

Hela denna sida är en annons FRÅN Soltech
Med en aggressiv förvärvsstrategi där man bland annat omvandlar traditionella tak- och fasadbolag till framtidsföretag ska Soltech Energy ta ledartröjan i efterfrågeboomen på solenergimarknaden och 15-dubbla omsättningen till 2024.

Tack vare kontinuerligt fallande kostnader har solenergi tagit förstaplatsen som den mest kostnadseffektiva kraftkällan för nyinstallerad kraftproduktion, i två tredjedelar av världen, enligt Bloomberg New Energy Finance. Och inom tio år väntas solenergi vara billigare än både kol, gas och kärnkraft globalt.

Efterfrågan på solenergi är rekordstark i Sverige. Trots en ökning i installerad effekt på 70 procent under 2019 så utgör solkraft mindre än en procent av all kraftproduktion i Sverige. I Danmark är det drygt tre procent och i Tyskland åtta.

Med denna efterfrågeboom i ryggen är Soltech Energy mitt i processen att konsolidera solcellsmarknaden i Sverige, från producentledet ända till de tak- och fasadfirmor som står närmast slutkunden.

”Vi kallar den här strategin för transformational M&A där vi omvandlar traditionella tak-, el- och fasadbolag som ibland funnits i 30-50 år till framtidsföretag med solenergi integrerat i deras erbjudande”, säger Stefan Ölander, vd på Soltech Energy.

Sedan 2019 har Soltech genomfört åtta förvärv, fem solbolag, två takbolag och ett fasadbolag. Bland dem finns Takorama som installerat tusentals tak.

”De flesta fastighetsägare som bygger ett nytt tak idag, eller renoverar ett gammalt, vill också ha någon form av solcellslösning. Då vill man helst ha en installatör som kan tak, inte någon som riskerar att förstöra tätskiktet. Med ett bolag som Takorama är det en enorm styrka att kunna säga till kunden att det bolag som gjorde ert tak också kan installera er sol, och att tätskiktsgarantin då fortsätter gälla.”

Soltech arbetar även med solenergi för fasader, där man exempelvis förvärvat bolaget Fasadsystem.

”Fasad är en nisch som många kunder inte ens vet att det finns solenergilösningar för. Och det finns betydande möjligheter med att ta in de här bolagen i en noterad miljö. Med fallen Takorama och Fasadsystem så kunde vi förvärva dem till 0,5 gånger försäljning medan vi själva idag värderas till 4 gånger försäljningen.”

För att understödja en fortsatt aggressiv tillväxt siktar bolaget nu på att ta in max 144 mkr i nytt kapital, för dels nya förvärv och dels att investera i befintliga bolag.

Förvärvsstrategin har också starka incitament för ledningen i de förvärvade bolagen att bygga värde i Soltech då minst en femtedel betalas med egna aktier och ytterligare ca 50 procent utgörs av tilläggsköpeskillingar om vissa mål nås inom två år. Sedan strategin inleddes har bolaget överträffat målet att öka omsättningen från 54 mkr 2018 till över 300 mkr 2019. Nu är siktet inställt på en total omsättning på 4,7 mdkr 2024. Det inkluderar inte den kinesiska solkraftsproducenten Advanced Soltech Sweden, som kommer att särnoteras tillsammans med Carnegie och DnB inom kort.

För att delta i Soltechs emission, teckna nu på bolagets hemsida (klicka här) eller via din mäklare.

Erbjudandet i sammandrag

·       Emission på 98 mkr plus övertilldelningsoption på 46 mkr. 

·       Sju (7) befintliga aktier ger rätt att teckna en (1) aktie.

·       Emissionskurs 12 SEK per aktie.

·       Teckningstid 24 augusti 2020 till 7 september 2020.

 

Frågor och svar: Aktieinvest FK AB. Tel nr 08-506 517 95 eller emittentservice@aktieinvest.se

Annons
Publicerat: 2020-08-21

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.