Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Annons
Publicerat: 2020-06-17

Siktet inställt på global de facto-standard

Att kunna erbjuda exakt och omedelbar mätning av kvalitet och innehåll på organiska insatsvaror till massa- och värmeverk har enorm potential. Med en ny uppgraderad generation av Biofuel Analyser inom räckhåll hoppas Mantex snart kunna svara upp mot det stora inflödet av kundförfrågningar.

Stora industrier med biomassa som insatsvara har ett problem eftersom biomassan, oavsett om det är träråvara till massaverk eller hyggerester, strån från jordbruksskördar och avfall till kraftvärmeverk, i princip alltid varierar i kvalitet, fukthalt och annan sammansättning.

”Biomassan anländer normalt till verken med lastbil, och hittills har det saknats en bra snabb teknologi för att kunna mäta egenskaperna på råvaran. Istället får verken köpa grisen i säcken och anpassa processen baserat på en bedömning av biomassan, som kan vara helt fel. Innan man hunnit göra alla tester, som idag tar 24-48 timmar, kan hela laddningen redan ha hunnit passera hela processen”, berättar Max Gerger, vd på Mantex.

Det här skapar problem i processtyrningen och gör det svårt för verken att producera en produkt med jämn kvalitet.

Mantex har en patenterad röntgenteknologi som kan utläsa den extra informationen om biomassans egenskaper, såsom fukt, energiinnehåll och andra egenskaper, på några minuter. Det gör att verket omedelbart kan få reda på vad en leverans biomassa innehåller, hur mycket den är värd, och om man eventuellt behöver avvisa en leverans av för låg kvalitet.

”Vår produkt för massaverk som heter Flowscanner är en stabil lösning som finns i kommersiell drift på ett antal massabruk sedan 2011, där de visat en bra processförbättring. Men vi är en liten spelare så utrullningen sköts av vår partner Andritz i ett joint venture, Andritz Technologies AB, för massaindustrin där de är en välkänd global spelare”, säger Max Gerger.

I tillägg till ett antal referensinstallationer av Flowscanner så finns en hög efterfrågan och man väntar ytterligare ett antal order i år. Men för Andritz, som sköter utrullningen är kvaliteten på referenskunderna viktigare än att det ska gå snabbt, menar Max Gerger. Därför väntas en ökning i volymerna först 2021-2022.

I tillägg till Flowscanner så utvecklar Mantex det man kallar Biofuel Analyser som riktar sig till kraftvärmeverk som drivs med biomassa. Dessa verk har samma utmaningar med prissättning och kvalitetskontroll av insatsvaran, då man inte vill ha för hög fukthalt eller betala för grus och aska som finns i massan.

”För Biofuel Analyser hade vi en del kundprototyper klara 2018-2019 men de höll inte riktigt tillräckligt hög noggrannhet. Nu arbetar vi med utvecklingen av nästa generation där vi kompletterar vår gamla röntgenteknik med en ny röntgensensor. Så vi räknar med att snart ha en ny version klar som klarar kundkravet.”  

Trots förseningarna, så ökar antalet intresserade potentiella kunder hela tiden, med nya kundförfrågningar från Norden, Kina, Japan, Korea, Nord- och Sydamerika, i tillägg till de gamla kunderna.

”Här kommer affärsmodellen dock vara en annan jämfört med Flowscanner som vi säljer som ett projekt med ett tillhörande serviceavtal. I fallet med Biofuel Analyser, som är en mer mobil lösning, som ett kylskåp på hjul, kommer vi istället ta betalt för själva mättjänsten. Tidigare kontrakt indikerar ett pris på runt 600 000 kr per år för ett medelstort verk, och då med långsiktiga kontrakt på upp till 10 år”, säger Max Gerger.

Och marknadspotentialen är stor. Det finns idag cirka 600 tillräckligt stora massabruk i världen som skulle gynnas av Flowscanners teknik, och en global addresserbar marknad på 1500-2000 Biofuel Analysers. Därtill finns också andra möjliga tillämpningar av tekniken i framtiden, såsom jordbruk, biogas med mera.

För att färdigställa utvecklingen av Biofuel Analyser gör bolaget nu en företrädesemission av units som är uppdelade på aktier och två teckningsoptionsprogram. Med pengarna från emissionen räknar man med att komma en bra bit på väg med en Biofuel Analyser som mäter bra, och med teckningsoptionerna räknar man med att nå en färdig produkt.

”Vår vision är att den här teknologin ska bli en de facto-standard. Kunderna har letat efter en sådan här teknologi sedan 1980-talet, och det saknas fortfarande välfungerande konkurrerande lösningar, så vi borde få väldigt bra ställning på marknaden. Kunderna står därute och väntar, och är beredda att betala för den nytta våra lösningar ger dem.”, säger Max Gerger. 

Läs mer om Mantex emission här

Annons
Publicerat: 2020-06-17

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.