Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Annons
Publicerat: 2019-10-22

Statistik och forskning talar emot storbolagsfonder

Är du en av dem som insett att långsiktiga investeringar i småbolag statistiskt sett är en mer lönsam investering än investeringar i stora bolag?

Skillnaden i avkastning kan vara stor och under de senaste 10 åren har snittet av alla svenska småbolagsfonder på morningstar.se avkastat 332%* medan snittet av storbolagsfonderna avkastat 183%* Det är inget unikt för just den här tidsperioden eller marknaden utan ett mönster som går igen även på längre tidsperioder och på flera marknader. De som valt småbolagsfonder som en del av sina placeringar har varit vinnare över tid. Statistiken och forskarna är överens i den här frågan men ändå flödar pengarna in i storbolagsfonder. Varför?

Svaret är inte enkelt. Det beror på flera faktorer, varav en är att stora aktörer som lanserar småbolagsfonder ofta får problem med fondens storlek ganska snabbt. När du köper aktier i små bolag på börsen är omsättningshastigheten – likviditeten - i aktien viktig. Låg likviditet innebär att en stor fond får svårt att handla i aktien och istället tvingas köpa en större, mer likvid aktie. En småbolagsfond på den svenska marknaden bör ha som riktmärke att inte bli större än 10 miljarder kronor.

Regleringar

En andra faktor är att regleringar (UCITS) tvingar stora fonder/förvaltare att sprida investeringarna i många innehav. Grundregeln blir att ju större fonden är desto fler blir innehaven. Det tvingar förvaltaren att analysera och träffa fler bolag vilket påverkar kvalitén på analysen och i förlängningen ofta leder till sämre avkastning.

En tredje faktor är det stora fokuset på förvaltningsavgifter i media. Det övergripande budskapet är att avgiften är det viktigaste - viktigare än den historiska avkastningen. Media rekommenderar nästan alltid indexfonder som det rationella och lönsamma valet trots att småbolagsfonderna med råge slagit både snittet av storbolagsfonderna och snittet av indexfonder efter avgifter. En indexfond kommer alltid att vara en storbolagsfond.

Vilka risker ska man beakta

Finns det några nackdelar med att spara i en småbolagsfond jämfört med en storbolagsfond? En risk som bör föras fram är att en småbolagsfond statistiskt sett har större variationer i värdet. Det har att göra med att de mindre bolagens aktier har en sämre likviditet vilket gör att rörelserna i aktien ofta blir större vid turbulens på börsen. Det har mindre att göra med den underliggande verksamheten i bolagen och mer att göra med aktiemarknadens kortsiktiga nervositet. Över tid har spararen fått god ersättning för den ökade statiska risken. För den långsiktige spararen som tycker att avkastning är viktigt och kan sitta still i båten när det blåser torde valet vara enkelt.

Läs mer om Odin Fonder här.

*per den 10 oktober

 

Risktext: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser under respektive fond eller skicka efter dem kostnadsfritt via kontakt@odinfonder.se eller 08-407 14 00. Avkastning visas alltid efter att förvaltningsavgiften är dragen.

Annons
Publicerat: 2019-10-22

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.