När Sebastian Martens Harung lämnade en karriär inom Investment banking på norska banken DNB för att starta crowdfundingföretag var det med tanken att bankerna tagit en för stor roll, och att det är låneinvesterarna och låntagare som borde spela huvudrollerna medan banken ska stå i bakgrunden. Därför fick namnet på verksamheten bli Kameo från det engelska begreppet Cameo role. Med på tåget fick han två av medgrundarna till Avanza Bank, Björn Braaten och Urban Stärner där den senare även var med och startade Nordnet.
Redan från starten 2014 var tanken att bygga en skandinavisk plattform och de första åren gick åt till att söka tillstånd och bygga plattform. Runt årsskiftet 2016-2017 lånades de första pengarna ut, med start i Sverige och snart därefter Norge.
- Kameo är helt fokuserade på att förmedla säkerställda lån där konsumenter lånar ut pengar till företag, och med tillstånd i tre länder så kan man helt sömlöst låna ut till projekt över landsgränserna, säger Sebastian Martens Harung, VD på Kameo.
Stark affärside
Affärsidén bygger på att alla lån har någon form av säkerhet, i de flesta fall, fastigheter, och att de kan ge investerarna en attraktiv avkastning. Privatpersoner kan därefter via Kameos plattform välja ut och investera i de lån de själva väljer ut. All relevant information om projekten presenteras pedagogiskt på Kameos plattform.
Läs mer om hur du investerar i Kameo här.
- Hittills uppgår snittavkastningen till 9,5% efter estimerade förluster. Vi har ännu inte realiserat några låneförluster, men av de omkring 150 projekt vi lånat ut till så är fem nu så kallade osäkra lån. Men där har vi ju panten, säger Sebastian Martens Harung.
Till dags dato har Kameo lånat ut motsvarande 300 miljoner svenska kronor och hunnit återbetala nära 60 procent av lånen. Svenska marknaden är störst med över 100 lån och nära 5 000 långivare som lånat ut cirka 250 miljoner kronor. Näst därefter kommer Norge och en mer blygsam närvaro i Danmark.
- Kameo expanderar snabbt, vi har ett stort intresse både från företag som behöver finansiering och investerare som letar efter attraktiva investeringsmöjligheter. Våra långivare erhåller en månadsvis räntebetalning, vilket många uppskattar, och vi räknar med att fortsätta växa starkt. Både i antal projekt och långivare, men även i storlek på projekten, från dagens små- och medelstora företag till projekt i 10-100 miljonersklassen, säger han.
Ser stor tillväxtpotential trots ökad konkurrens
Samtidigt är Kameo inte omedvetna om den ökade konkurrensen på området. Men med en helt skandinavisk plattform, all finansiell och teknisk kompetens in-house, licensiering och en gedigen kredithanteringsprocess är man övertygad om att man ska kunna dubbla den utlånade volymen till 600 miljoner kronor inom ett år. Då när man också breakeven.
Målet är att bolaget ska kunna börsnoteras om 5 år. Ett kvitto att man är på rätt väg är att bolaget nyligen kunde presentera att en av Norges största investmentbanker, ABG Sundal Collier, gått in som delägare i Kameo.
- Med ABG Sundal Collier som vår största aktieägare och partner är vi redo att ta nästa steg och vidareutveckla verksamheten till en verkligt nordisk plattform, säger Sebastian Martens Harung.

Mer fakta om Kameo:
- Total utlåning: SEK 301m
- Lån återbetalade SEK 169m (56%)
- Pågående utlåning: SEK 132m
- Totalt antal lån: 148
- Snittduration: 13 månader
- Totalt ränta utbetalad: SEK 19m
- Snittränta efter estimerade förluster: 9,5%
Geografisk utspridning:
Norge
- 39 lån
- 3030 långivare
- NOK 60m i utlånad volym
Sverige
- 103 lån
- 4557 långivare
- SEK 240m i utlånad volym
Danmark
- 6 lån
- 219 långivare
- DKK 1,2m i utlånad volym