Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Annons
Publicerat: 2020-11-13

Till First North med starkt momentum i ryggen

Hela denna sida är en annons FRÅN Swedish Stirling
Med sin unika tillämpning av den över 200 år gamla stirlingteknologin har Swedish Stirling på kort tid byggt upp en pipeline av projekt motsvarande halva den sydafrikanska ferrokromindustrin. Nu ligger fokus på full kommersiell utrullning i Sydafrika, att få upp volymproduktionen och expandera till nya marknader.

Baserat på stirlingteknologin från 1800-talet har Swedish Stirling idag en unik teknik för att ta tillvara energin i restgaserna från bolagets kunder som är stora ferrokromproducenter i Sydafrika. Produktionen av ferrokrom, som används i rostfritt stål, är mycket energikrävande och omkring hälften av energin i processen omvandlas till restgaser som idag bara bränns upp (facklas) utan att värmeenergin utnyttjas. Med denna kostnadsfria restgas som insatsvara kan Swedish Stirlings PWR BLOK producera elektricitet till mycket konkurrenskraftiga priser och sänka kundernas elkostnader, som uppgår till omkring en tredjedel av dessa bolags kostnader.

wysiwyg_image

- För de här ferrokromproducenterna erbjuder vår PWR BLOK möjligheten att sänka elkostnaderna med 15 procent. Det innebär att de kan fördubbla vinstmarginalen på nedersta raden. Med statligt bestämda kraftpriser som ökar kontinuerligt gör det vår PWR BLOK till ett mycket attraktivt erbjudande, säger Gunnar Larsson, vd och grundare av Swedish Stirling.  

När Gunnar Larsson lämnade sitt tidigare jobb som vd för Kockums i december 2007 fick han med sig ett exklusivt licensavtal från Kockums om att få vidareutveckla och producera Kockums fyrcylindriga stirlingmotor för civila tillämpningar. Det har resulterat i PWR BLOK som innehåller 14 stirlingmotorer innefattade i en container som är anpassad för ferrokromindustrin. Bara hittills under 2020 har Swedish Stirling tecknat avtal om en fullskalig installation på 25 PWR BLOK och avsiktsförklaringar med de tre ferrokromproducenterna Glencore, Samancore och Richard Bay Alloys på upp till 241 PWR BLOK, motsvarande nära halva den sydafrikanska marknadspotentialen inom ferrokrom på cirka 550 enheter.

Efter att ha kraftigt sänkt produktionskostnaden för bolagets egen design av stirlingmotorn sedan starten fortsätter arbetet nu med att sänka produktionskostnaden för PWR BLOK. Med strategin att använda standardkomponenter från fordonsindustrin räknar Swedish Stirling att kunna utnyttja skalfördelar och därmed lyfta bruttomarginalerna markant på sikt. Som ett led i det arbetet har man gått in i partnerskap med industrijätten ABB. 

- Vår PWR BLOK kombinerar hög effekt och hög verkningsgrad, vilket innebär att man får ner kostnaden på utrustningen samtidigt som man får ut mycket energi i förhållande till mängden bränsle. Sammantaget ger det en mycket bra driftsekonomi. Och tittar du på konkurrens så finns det ingen annan som ens kan erbjuda kunderna en fungerande lösning för den här applikationen, säger Gunnar Larsson.

Nu väntar lanseringen av tredje generationens PWR BLOK och fokus ligger på att verkställa den kommersiella utrullningen i Sydafrika och öka produktionsvolymerna. Med sommarens rekrytering av Dennis Andersson som försäljningschef satsar man nu också på att expandera.  

- När det gäller expansion handlar det i första hand om geografisk expansion och inom ferrolegeringar, vilket är legeringar mellan järn och andra metaller, eftersom dessa processer har gaser mycket lika ferrokromindustrins. Det betyder att PWR BLOK är direkt applicerbar utan anpassningar. Globalt motsvarar det en marknad på ca 6500 PWR BLOK, vilket är mer än tillräckligt för att hålla oss fullt sysselsatta de närmaste åren, säger Gunnar Larsson.  

 

FAKTA

Sedan 6 november 2020 är Swedish Stirlings aktier noterade på Nasdaq First North Premier Growth Market och bolagets konvertibler 2019/2021 (KV2) på Nasdaq First North Bond Market.

Annons
Publicerat: 2020-11-13

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.