Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Annons
Publicerat: 2020-02-13

”Vi ska bli den ledande partnern för outsourcingtjänster inom nät”

Efter en utstädning av gamla synder inom entreprenadverksamheten har Transtema siktet inställt på tekniska installationer, service och underhåll. Med flera lovande nätutrullningar på gång, såsom 5G och laddinfrastruktur, ligger fokus nu helt på lönsamhet och kassaflöde.

Efter 16 förvärv på två år under fiberboomens glada dagar runt 2016-2017 var Transtema hyllad som en tillväxtraket, med ett omsättningslyft från runt 70 miljoner kronor till en miljard på lika lång tid. Den starka tillväxten var tydligt hjälp av den statsstödda ambitioner om utbyggnad av fiber till alla landets hushåll.

Men bakom de många förvärven doldes en hel del problem med alltför aggressiva vinstavräkningar på stora projekt, nedskrivningar och inte helt genomtänkta entreprenadavtal.

– I början av 2018 förstod vi att allt inte stod rätt till med alltför optimistiska vinstavräkningar i vissa dotterbolag. Vi har fått arbeta hårt med att städa ur dessa problem. Vi gjorde tre stora nedskrivningar och fick försätta tre bolag i konkurs. Vi avvecklade verksamheten i Danmark och hela affärsområdet Infrastructure, som var fokuserat på grävarbeten, säger Magnus Johansson, VD på Transtema.

Läs mer 

Teckna här

I uppstädningen ingick att omförhandla villkoren med bolagets kreditgivare, som dels är banken och dels Ericsson, där man lagt upp en amorteringsplan på totalt med 120 miljoner kronor på 24 månader. Därtill omförhandlade man affärsvillkoren med de viktigaste kunderna.

När det arbetet nu är helt avslutat har Transtema åter riktat fokus till kärnverksamheten i bolaget. Det betyder tekniska installationer av olika sorters nät, såsom el eller fiber. Kunderna utgörs av omkring 500 större bolag och institutioner, från olika sorters nätoperatörer till exempelvis universitet. Transtema ansvarar även för underhållet av Telias kopparnät, vilket är en återkommande men krympande affär, som därför tynger något på bolagets totala tillväxtutsikter. Fokus ligger på drift, service och underhåll.

– Vi kommer inte ta några fler stora kontrakt för fiber till hushåll där 80-90 procent är grävning. Det finns massor av andra roliga affärer på service och underhållssidan. Exempelvis 3G som ska ner och 5G upp, där har vi en roll att fylla. Vi har exempelvis tecknat kontrakt för installation av laddstolpar med E.ON.

I samband med årsbokslutet för 2019 presenterade bolaget även nya finansiella mål, med bland annat en tillväxt på tre procent och en rörelsemarginal på fem procent över en konjunkturcykel. För att kunna satsa framåt, stärka likviden och det egna kapitalet, och finansiera större projekt gör Transtema nu en nyemission som väntas inbringa 53 miljoner kronor efter kostnader.

– I grund och botten är vi ett tillväxtföretag. I ett längre perspektiv kan man både tänka sig förvärv eller att vi växer med våra stora kunder utomlands. Men just nu är vårt primära jobb att leverera stabila rapporter, säger Magnus Johansson.

Läs mer 

Teckna här

Om Transtema Group
wysiwyg_image

Transtema levererar nätverks- och kommunikationslösningar. Exempel på lösningar innefattar radio- och fibernät, systemdesign samt datanät. Bolaget är verksamma inom större delen av värdekedjan, från projektering, design och byggnation, till underhåll. Utöver är bolaget även återförsäljare av nätverksutrustning. Transtema har sitt huvudkontor i Västra Frölunda.

 

Läs mer 

 

Teckna här

Annons
Publicerat: 2020-02-13

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.