Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2006-11-02

Portföljerna slog följe med New York-börsen

New York-börsen sätter nya indexrekord och lyfter även Stockholmsbörsen. Amerikanerna befarar inte längre räntehöjningar, och nästa räntebeslut kan bli en sänkning. Aktier lockar kapital från riskfria ränteplaceringar. Index steg med 6 procent. Två portföljer steg mer.

+6,9 % Proffsportföljen visade en jämn, god avkastning. Boliden, Erics-son, Sandvik och Scania är portföljens vinnare. Eftersom proffsens sämsta aktie steg med 3 procent finns här ingen förlorare. Det är alltså något av en drömportfölj och ganska ovanligt. Att börsen som helhet steg är naturligtvis den viktigaste förklaringen.

Det som går bra ska man sällan ändra mycket på. Det gör heller inte proffsen. Scania får dock maka på sig, efter konkurrenten MAN:s andra fientliga, men höjda, bud. I stället tar proffsen rygg på Christer Gardell som flaggat för ett större innehav i Telia Sonera (se analys på sidorna 14–17). Därmed rymmer portföljen två teleoperatörer, vilket förefaller lite fantasilöst, men två lastvagnstillverkare föll väl ut i oktober.

+6,7 % Basportföljen hade en hygglig utveckling, 1 procentenhet bättre än index, tack vare Boliden, Kungsleden och Ratos. Metallpriserna och därmed Bolidenaktien är känsliga för skiftningar i konjunkturutsikterna, som i denna vända inte klarnade men stärktes något. Ratos aktie eldas på av en stark resultat-utveckling i portföljbolagen. Kungsleden steg med 17 procent utan större nyheter men från ett nedtryckt kursläge. Aktien lockar med hög utdelning för 2006 och en möjlighet till avknoppning av divisionen Publika fastigheter (äldreboende med mera).

Fastighetsbolagen gynnas av den fortsatt goda svenska konjunkturen men hämmas av stigande räntor. Genom att byta in Lundbergs, som har både fastigheter och en investeringsportfölj – med bland andra Holmen, Hufvudstaden, Industrivärden, Cardo och NCC – halveras portföljens exponering mot fastighetssektorn. Lundbergs handlas med en substansrabatt på strax över 20 procent, medan flertalet fas-tighetsaktier på börsen, även Kungsleden, handlas med en premie.

Därmed finns Industrivärden med på ett hörn, och aktien utgår nu för att ge plats för Hakon Invest, som tillsammans med nederländska Ahold är huvudägare i ICA och som därutöver bygger upp en portfölj av handelsföretag. Utsikterna för konsumtionen i Sverige och övriga Norden är fortfarande gynnsamma, och dagligvaruhandeln är, konkurrensen från Lidl med flera till trots, en relativt säker affär.

+5,7 % Gästportföljen lyckades väl med JM, Skanditek och Bure. PA Resources tappade på grund av ett nedskakat oljepris. Forskningsföretaget Karo Bio har långsiktiga projekt, och under mätperioden kom inga kursdrivande nyheter. Lars Drougge i Nordea tar över med strategin att plocka aktier som antingen är ickecykliska eller som följer hemmakonjunkturen.

Biotage tar fram och säljer viktiga substanser och utrustning för läkemedelsforskning. Hittills har det gått trögt, men integrationen av ett flertal förvärv är nu genomförd. Med ökade volymer följer lönsamhet. NCC har kursmässigt en del att ta igen på den snarlika husbyggaren JM. Protect Data anses vara bäst i världen på att skydda mobil information, och försäljningen av sådan programvara ökade med 160 procent under tredje kvartalet. Försvarsaktien Saab tas med för sina defensiva kvaliteter. SAS, som ju är känsligt för konjunkturen, är å andra sidan ett offensivt val.

+3,1 % Teknikerna tappade åter mot index. Denna gång såldes Hexa-gon, Lundin Petroleum och Precise Biometrics till stoppkurserna efter kursfall. Portföljens bästa aktie blev årets kursvinnare, Protect Data. Starkt gick även Poolia och Hufvudstaden.

Alla aktier, med undantag för MTG, byts ut. WBM, med varumärket Björn Borg, bedöms ha störst potential i den nya portföljen. Därnäst kommer av- och befuktaren Munters, som annars brukar vara ganska stabil. Kökstillverkaren Nobia är en av årets vinnare, men aktien har gått skralt de senaste veckorna. Detsamma gäller för Ratos, som kan ha samlat sig för en ny uppgång. Tieto Enator har, i likhet med IT-konsulterna generellt, varit en besvikelse i år och kommer förhoppningsvis kursmässigt på sluttampen – liksom Kaupthing Bank. För Electrolux, Sandvik och SSAB, som alla gått bra de senaste månaderna, ser teknikerna ett visst, men litet, utrymme för vidare uppgång.

Av: Dag Rolander

Ur: Aktiespararen nr 11, 2006      

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.