Du är här

2010-02-09

Avreglering ger snabbhetstävlan

Under måndagen bytte Stockholmsbörsen ut sitt handelssystem. Det nya systemet är snabbt och är tänkt att öka börsens omsättning och minska dess kostnader i den avreglerade aktiemarknaden. Aktiespararnas VD, Günther Mårder, kommenterar utvecklingen ...

Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX Stockholm, skrotade under måndagen det svenskutvecklade systemet Saxess efter drygt 10 års användning. Föregångssystemet, SAX, började användas 1989 när börshandeln datoriserades.

150 anställda har under ett års tid lagt ned cirka 100 000 arbetstimmar på att färdigställa det nya snabba handelssystemet Inet. Systemet har införts på Nasdaqs OMX’ börser i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors, Reykjavik, Tallinn, Riga och Vilnius. Första dagen med Inet slutade med teknikstrul – alla trodde först att OMXS PI-index slutade på +0,8 procent, men i själva verket var det –0,1 procent.

Inför amerikanska Nasdaqs köp av svenska OMX var det många som trodde att det var det svenska flexibla handelssystemet (systemutvecklingen) som till stor del lockade. Men det verkar i själva verket ha varit marknadsnärvaron i Europa som var Nasdaqs ”mål”.

Inet, som bygger på teknik som Nasdaq köpte 2005, är sedan tidigare etablerat i USA, och på sikt ska systemet ge kostnadsbesparingar för koncernen. Tanken är att framöver koppla samman det amerikanska och det europeiska systemet. Nasdaq OMX vill även försöka locka större aktörer/mäklare att börja handla med nordiska aktier (få upp volymerna).

– För privatspararna märker man i princip ingen skillnad i dagsläget. Man har möjlighet att lägga order på lite olika marknader, men priset är detsamma. Det mesta är helt oförändrat, säger Günther Mårder till TV4.

TV4 Ekonominyheterna den 8 februari

För tre år sedan hade Stockholmsbörsen nästan 100 procent av handeln i Sverige, men nu är andelen nere kring 70–80 procent. Avregleringen av börs- och värdepappersmarknaden har inneburit att konkurrerande handelsplatser (MTF:er) som Chi-X, Turquoise och svenska Burgundy snabbt har tagit marknadsandelar. Det pågår en jakt på tid – närmare bestämt mikrosekunder för att göra olika handelsavslut.

Konkurrensen har alltså blivit större, vilket Aktiespararna välkomnar. Konkurrensen pressar priserna i mellanledet (mellan börs/handelsplats och mäklare), men tidsjakten kräver samtidigt stora investeringar i nya system. De nya handelsplatserna är för övrigt ännu inte lönsamma.

Günther Mårder anser att det finns risk för att Stockholmsbörsen, som ansvarar för noteringsprocessen och övervakningen, tvingas göra stora nedskärningar på grund av prispressen i ”mellanledet”. Det finns alltså risk för att privatspararna inte får lägre avgifter på sikt (Sverige har redan relativt sett mycket låga avgifter på aktiehandel, bland annat tack vare Aktiespararna), samtidigt som kvalitén försämras (nedskärningar i bolags- och handelsövervakning).

Exemplet Burgundy
Olof Neiglick, VD för handelsplatsen Burgundy, berättade på Aktiespararnas pejlingträff den 2 februari att aktiehandelskartan i Europa har målats om markant efter införandet av EU:s MiFID-regelverk. Konkurrensen på aktiehandelsmarknaden har blivit ”brutal”, enligt Neiglick, och de så kallade MTF:erna som exempelvis Burgundy, är vinnarna jämfört med de traditionella börserna. MTF:erna, som konkurrerar med lägre transaktionskostnader, kan lista aktier för handel som redan är noterad på en börs (reglerade marknad).

Neiglick berättade att allt mer av handeln går via London, som blivit ett nav. Regelverket kräver att kunden ska få bästa pris och orderna måste jämföras på samtliga uppkopplade börser och handelsplatser där en aktie är listad/noterad. Olof Neiglick gjorde en koppling till webbplatser som jämför priser på elektronikvaror.

Burgundy, som erbjuder handel i nordiska aktier (exklusive Island), ägs i dag av 14 banker och andra värdepappersbolag samt har funnits på plats i cirka ett år. I dag har handelsplatsen omkring 2–3 procent av den nordiska aktiehandeln, men målet är 20 procent under 2011 (för att nå lönsamhet). Olof Neiglick påpekade att börsens (Nasdaq OMX Nordic) marknadsandel har krympt till cirka 70 procent på bara två år.

På frågan från Günther Mårder om varför slutkundens avgifter inte verkar ha gått ned i samma takt som prispressen i mellanledet svarade Neiglick att mäklarfirmorna är inne i en investeringsfas för att möta kraven/utbudet. När avgiften lyftes igen och det påpekades att Burgundy ägs av flera mäklarfirmor sade Olof Neiglick att det är något som ägarna får svara på, men att trenden pekar mot lägre avgifter och att det i Sverige är billigt att handla med värdepapper.

Relaterade länkar
”Godkänd debut för nytt handelssystem”
(E24, 2010-02-08)
”Börsen ringer in till ny handel”
(E24, 2010-02-08)
”Aktietips och prisutdelning på pejlingträff”
(Aktiespararna, 2010-02-04)

 

Författare Tommy Olsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.