Du är här

2006-02-07

Carl-Henric Svanberg

Stock Magazine har träffat Carl-Henric Svanberg, vd och koncernchef för Ericsson, Sveriges flaggskepp på det stormande börshavet. I en öppenhjärtlig och avslappnad intervju berättar han om sin framgångsrika karriär och om de värderingar som gjort honom till den han är i dag.

"Man ska inte inbilla sig att karriären är ett rakt streck, säger Svanberg och citerar Karin Boye: Nog finns det mål och mening med vår färd, men det är vägen dit som är mödan värd." Foto: Lars Ekdahl

Det är en mycket avslappnad Carl-Henric Svanberg som med belåten min lossar lite på slipsen och sjunker ned med utbredda armar i ett till synes bekvämt soffhörn. Det är i slutet av november, och Ericssonchefen har precis talat på Stora aktiedagen i Folkets hus i Stockholm. Pressuppbådet har lämnat oss, och vi installerar oss i det anvisade VIP-rum som Svanberg och hans följe förfogar över.

Vi inleder vårt samtal med att skruva tillbaka tiden till 1970-talet, då Umesonen Svanberg inledde sin karriär med en traineeplats på ABB, eller Asea, som företaget hette före sammanslagningen med Schweiziska BBC Brown Boveri. Svanberg hade en civilingenjörsexamen i teknisk fysik och en kandidatexamen i ekonomi i bagaget, men han trodde aldrig att han skulle göra karriär på det sätt som han nu gjort.

– När jag började arbeta 1975 var jag så imponerad av att någon ville anställa mig och betala mig lön, berättar Svanberg och skrattar högt. I dag, däremot, kan jag däremot träffa en utexaminerad och fråga vad han/hon vill göra och få svaret: "Jag skulle vilja ha samma jobb som du ungefär."

Ett ännu större skratt avlöser det första, men Carl-Henric Svanberg konstaterar samtidigt att det är denna oräddhet som driver världen framåt. Han betonar dock hur viktigt det är att man inte fastnar i de mediala bilder som finns om hur en lyckad karriär ska se ut.

– Man ska inte inbilla sig att karriären är ett rakt streck, säger Svanberg och citerar Karin Boye för att förtydliga sig: "Nog finns det mål och mening med vår färd, men det är vägen dit som är mödan värd."

Vägen till Ericsson

Efter avslutad traineeutbildning stannade Svanberg på Asea fram till 1985 då han blev rekryterad av Securitas. Nio år senare avknoppade företaget låsverksamheten Assa, som tillsammans med den finländska verkstadskoncernen Metras Abloy senare bildade framgångsföretaget Assa Abloy. Företaget börsintroducerades 1994 med Svanberg som VD, och under hans tid i bolaget mångdubblades både omsättning och vinst. Innan Svanberg kom till Ericsson 2003 hade han under nio framgångsrika år byggt upp Assa Abloy till en världsledande tillverkare och leverantör av säkerhetslösningar.

Att Carl-Henric Svanberg var en mycket respekterad företagsledare även innan han tog över rodret på Ericssonskeppet råder det inga tvivel om. Det var under tiden i Assa Abloy som Svanberg byggde upp både sin förmögenhet och den respekt han åtnjuter från marknaden och näringslivet. När det den 6 februari 2003 tillkännagavs att Svanberg skulle lämna Assa Abloy för VD-posten hos Ericsson, rasade den förstnämndas aktiekurs med hela 15 procent. En något svagare kvartalsrapport än väntat stod delvis för kursraset, men den kom dock rejält i skymundan för VD-bytet. Svanberg blev det stora samtalsämnet för dagen, och de flesta var överens om att han var rätt man för jobbet. Detta resulterade bland annat i en rusning i Ericssonaktien, med som mest 13 procent under dagen. Optimismen spirade, och det fanns stora förhoppningar om att Ericssons mörka dagar var över.

En lång väg tillbaka

Några år tidigare hade Sveriges telekomgigant hamnat i den värsta kris som hittills drabbat företaget. Efter att telekombranschen hade spirat i slutet av 1990-talet, och gett rekordresultat under 2000, brakade marknaden samman. Efterfrågan sviktade, och företagen i telekomsektorn drabbades av stora förluster. Ericssonaktien sjönk som en sten från 166,83 kronor i mars 2000, till 2,96 kronor den 30 september 2002, om man justerar kursen för split och nyemission. Dåvarande koncernchefen Kurt Hellström fick utstå massiv kritik från massmedierna. Stora nedskärningar gjordes, fabriker stängdes och personalstyrkan på 107 000 anställda mer än halverades. Enligt den dåvarande operativa chefen, Per-Arne Sandström, var företaget uppe i en takt där de sparade hela 500 miljoner i veckan. Under 2002 ersattes Lars Ramqvist på ordförandeposten av Michael Treschow, och strax därefter lanserades även den största nyemission ett svenskt företag hittills genomfört.

Knappt ett år senare gick Kurt Hellström i pension, och han är i dag bosatt i London med en rad styrelseuppdrag som sysselsättning. De nedskärningar som han genomförde under krisåren 2000–2003 räddade dock företaget, och i dag är vinsten åter lika stor som rekordåret 2000 trots att personalstyrkan är hälften så stor. Än i dag är Ericsson i blickfånget, och under 2005 var Carl-Henric Svanberg den företagsledare som figurerade mest av alla i medierna, dock med betydligt mer positiva tongångar än för bara några år sedan. Ericsson är åter ohotat på den svenska börstronen, och företagets aktie är i dag var mans egendom.

Ericsson B – folkaktien

I dagsläget äger uppskattningsvis 1 miljon svenskar aktier i Ericsson, vilket är ett ovanligt brett ägande. Att så pass många svenskars privatekonomi påverkas av Ericssons förehavanden är dock inget som tynger VD Carl-Henric Svanberg, även om han säger att han funderar på det ibland.

– Vi känner att det i grunden är inspirerande, säger han. Den press vi känner är att vara så tydliga och uppriktiga som vi bara kan. Vårt ansvar i företagsledningen är att ge en så korrekt bild som möjligt av den bransch vi befinner oss i. Vi måste beskriva möjligheter, hot och risker men också våra egna styrkor och svagheter, så att den som bestämmer sig för att investera i aktier vet vilket beslut han eller hon har att ta.

Svanberg får däremot ett bekymrat ansiktsuttryck när jag berättar om den Temo-undersökning som Aktiefrämjandet låtit genomföra tillsammans med Unga Aktiesparare. Där framgick det nämligen att 70 procent av svenska ungdomar mellan 16 och 29 år anser sig ha dåliga kunskaper om handel med aktier.

– Det finns en risk för att många går in och handlar på marginaltrender och blir daytrader, säger Svanberg. Om börsen går bra finns också risken för att man blir lite ungdomligt optimistisk, särskilt den som är okunnig inom området. Vi bär alla ett ansvar här, men vi på Ericsson kan ju bara berätta så mycket vi kan om verksamheten och inte lägga så stor kraft på att berätta om risktagandet i aktier i stort. Här är bankernas roll väldigt viktig, och jag tror att det som Unga Aktiesparare gör är utmärkt.

När jag berättar att Unga Aktiesparare driver opinionsbildning för att få in aktiekunskap på skolschemat, nickar Svanberg instämmande.

– Att ha någon form av enklare utbildning inom aktier är nog ingen dum idé. Man kanske också skulle titta lite på till exempel fastighets-ägande och obligationer.

Carl-Henric Svanberg själv är storägare i Ericsson, med ett innehav på över 15 miljoner aktier som vid årsskiftet värderades till cirka 400 miljoner kronor. Detta gör honom dessutom till den börs-VD med överlägset störst ägande i det egna bolaget.

– Jag tror väldigt mycket på det jag gör, säger Svanberg. Om man gör bra saker, samlar bra människor och enas om en strategi så går det att skapa en framgångsrik verksamhet.

Han säger också att han tycker det är viktigt att vara engagerad på sin arbetsplats. Under sin tid på Assa Abloy tog han risken och satsade en stor summa lånade pengar, som sedan framgångsrikt växte till en mycket stor aktiepost. Därför tyckte han det kändes naturligt att satsa stort i Ericsson, samtidigt som han trodde väldigt mycket på företaget.

– Ett företag som verkar inom den ständigt växande kommunikationsbranschen, och ett företag som har en så stor marknadsandel som Ericsson har, måste man kunna göra någonting bra av.

Att vinna de anställda

Utan tvivel är Ericssons VD-post ett av de mest medieutsatta och arbetskrävande arbeten man kan tänka sig, och många undrar vad som motiverar och driver en person på den posten.

– Att vinna människorna, svarar Carl-Henric Svanberg snabbt med något drömskt i blicken. När man vinner 54 000 anställdas vision och arbetsglädje kan man verkligen uträtta saker.

Svanberg berättar att det inte är han som ska ge svaret på vilken teknologi ett så pass kunskapsintensivt företag som Ericsson ska välja, men att han måste vara så tekniskt intresserad så att han kan följa diskussionen och leda fram till ett beslut.

– Det ansvar jag har är att samla människorna, att leda diskussionen och att säkerställa att vi förstår så mycket som möjligt innan vi fattar beslut om våra strategiska inriktningar och att kunna göra detta på ett sätt som engagerar de anställda.

Att leda Ericsson innebär även väldigt många resor till värdens alla hörn. I och med att Ericsson inte är en koncern med många stora och olika divisioner, utan en enda verksamhet som tjänar samma kunder, faller det sig rätt naturligt att det är VD som träffar cheferna hos operatörer, leverantörer och kunder.

– Det gäller att ha energi och intresse för att orka resa runt i världen. Det är inte jag som gör affärerna, men jag är där och skapar förtroende, säger Carl-Henric Svanberg.

Idrott ger energi och erfarenheter

Energin hämtar Carl-Henric Svanberg på familjesemestern då han laddar batterierna med segling och skidåkning. Löpning och ett och annat gymbesök hinner han också med och Ericssonchefen ser onekligen välmående ut. I yngre år spelade han vänsterback i Björklövens juniorlag i ishockey, men han tycker själv att ryktet om hans ishockeykarriär har blivit allt mer uppblåst genom åren.

– Jag gjorde inte så många mål, men jag sköt bra, säger han dock med belåten min.

Han tycker att idrottens värld, och då framförallt lagidrotter, gett honom många bra erfarenheter.

– Man både segrar och förlorar tillsammans, och man får lära sig att ta hänsyn till varandra och att spela för laget. På sätt och vis är idrott som en filmtrailer för livet.

Carl-Henric Svanberg anser sig även ha haft nytta av sitt mångåriga engagemang i scoutkåren. En sådan organisation kan man bara leda i kraft av sina egna idéer konstaterar han, och utan bra idéer, kan man inte stanna kvar någon längre tid i en sådan ledarroll. I scoutkåren fick han också lära sig att motivera människor utan den befattningsmakt som han har i dag när han sätter de anställdas löner och påverkar deras karriärer.

– När man väl har lärt sig att leda utan befattningsmakt, genom att motivera människor, då känns det fattigt för mig att behöva beordra folk att göra på ett visst sätt, säger Svanberg. Det ska komma naturligt genom att man motiverar människor.

Ett framgångsrikt ledarskap måste enligt Svanberg börja hos en själv.

– Man måste ha så pass mycket trygghet i sig själv så att den energi man har kan gå till uppgiften. Den som inte är trygg slösar i stället energi på att fundera på hur man uppfattas eller om man är tillräckligt bestämd. Jag har alltid haft en dragning mot att leda och organisera, och jag tycker om att ta ansvar för en organisation och sätta upp mål.

Gör alltid ditt bästa

Innan jag lämnar Ericssonchefen, som ska hem och fira sin dotters födelsedag, passar jag på att fråga om det är någonting han känner att han inte hunnit med genom åren och som han skulle vilja ägna sig åt som pensionär. Jag nämner Handelsbankens Arne Mårtensson, som nyligen begav sig ut på en treårsseglats med sin fru, som ett exempel. Men Carl-Henric Svanberg skrattar lite och säger att han knappast är någon Göran Kropp, äventyraren som cyklade till och besteg Mount Everest. Han erkänner dock att det i en annan tid och i ett annat liv vore kul att köra en av båtarna i Volvo Ocean Race.

– Att vara skipper på en båt sådan verkar döhäftigt, säger han med ett pojkaktigt flin.

När bilden av honom själv bakom rodret lämnat hans näthinna konstaterar Carl-Henric Svanberg att han har haft förmånen att leva ett lyckligt liv och att han på något sätt vill ge någonting tillbaka. Att hjälpa människor till framgång vore spännande, medger han, och han säger att det nog skulle bli svårt för honom att pensionera sig utan att ha något slags projekt att driva.

Under en knapp halvtimme har vi diskuterat så pass vitt skilda ämnen som karriär, idrott och familj men hela tiden kommit tillbaka till grundläggande värderingar som sitter djupt förankrade i Carl-Henric Svanberg. Han tycker att man inte ska ha för bråttom, utan ta sig tid att reflektera över vad det är man vill ha ut av livet och ta vara på de erfarenheter och möjligheter man får på vägen. Man skall alltid göra sitt bästa, men samtidigt inte sträva så hårt så att man missar att njuta av det man har. Han medger att det kan tyckas märkligt att dessa ord kommer från en man på hans position, men säger samtidigt att han under hela sin karriär gjort sådant han tyckt varit väldigt roligt.

– Man ska ha lite känsla för vad man i grunden vill göra, så att man inte bara springer på en skogsstig för att den känns skön just då utan tänka lite grand på vilka vägar man springer förbi.

Innan vi skiljs åt avrundar en närmast filosofisk Svanberg kvällen med ett gammalt klassiskt citat som han tycker att Stock Magazines läsare bör ha i åtanke.

– "Alla dagarna som kom och gick, inte visste jag att det var livet".

 

FAKTA CARL-HENRIC SVANBERG
Namn: Carl-Henric Svanberg
Född: 1952
Familj: Gift, tre barn
Utbildning: Civ. ing. teknisk fysik, Linköpings Tekniska Högskola
Fil. kand. företagsekonomi, Uppsala Universitet
CV: Asea 1977-85
Securitas 1986-94
VD och koncernchef Assa Abloy 1994-2003
VD och koncernchef Ericsson 2003-

 

 

Författare Daniel Grythberg

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.