Du är här

2008-09-26

Erik Penser en sann aktiesamlare

Det finns personer som inte bara sparar i aktier utan även samlar på dem, i form av gamla aktiebrev. Finansmannen Erik Penser samlar bland annat på dessa, och medlemmar i Svenska Föreningen för Historiska Värdepapper har beskådat samlingen.

Erik Penser i det så kallade Aktiebrevrummet.

Tisdagen den 23 september besökte föreningsmedlemmar samlaren Erik Penser på hans mycket annorlunda inredda kontor på Biblioteksgatan 9 i Stockholm (Erik Penser Bankaktiebolag).

Erik Penser och Bo Holmberg, regionassistent (Öst) hos Aktiespararna.

Samlingarna dominerar den första våningen i kontorshuset. Sammanträdesrummen har alla namn, i flera fall efter vad som hänger på väggarna. Där finns Aktiebrev-, Frimärks-, Sedel- och Tidningsrummet samt rummen Biografen och Stallet. Därtill finns även Eslövsrummet (samlarens födelsestad i Skåne).

John Örtengren, ordförande i Svenska Föreningen för Historiska Värdepapper, och tidigare ordförande i Aktiespararnas valberedning, beskådar de gamla aktiebreven.

Eriks Pensers egna rum har oljemålningar på väggen samt hotelltvålar i nedersta skrivbordslådan. Foajéns väggar är dekorerade med inramade äldre kartor, Styrelserummet pryds av portträtt av äldre herrar och ute i hallen hänger det biografaffischer samt fotografier på filmstjärnor.

Frimärksrummet.

Erik Penser började rundvandringen med att visa Tidningsrummet, som är dekorerat med inramade omslag av tidningen Veckans Affärer från 1965 och framåt. Det fanns inte mycket utrymme för några fler tavlor.

Tidningsrummets väggar berättar mycket om börsens och näringslivets utveckling sedan 1960-talet.

Eslövrummet hade verkligen alla möjliga typer av bilder och fotografier (och annan intressant information) över Pensers födelsestad.

Besökare som tittar på ett gammalt och stort fotografi över Eslövs statskärna och torghandel. Det unika med fotot är att Erik Pensers mamma av en händelse ”fastnat” på det.

Erik Penser bjöd även gruppen på lite förfriskningar. Alla besökare kunde efteråt bara konstatera att det är en otrolig, och mycket annorlunda, samling som de fått beskåda. Ordföranden i föreningen, John Örtengren, tackade Erik Penser med att ge honom några böcker.

Fotografier över filmstjärnor smyckar Biografrummets väggar.

Svenska Föreningen för Historiska Värdepapper
Föreningen (SFHV) grundades den 10 juli 1979. Sedan dess har föreningen sammanträtt regelbundet 3–4 gånger per år. Med början den 22 mars 1980 har föreningen anordnat två värdepappersauktioner per år. Föreningens stadgeenliga syfte är att ”stödja och främja samlandet av historiska värdepapper, främst gamla aktiebrev och obligationer och att vidga kunskaperna om värdepapperens och företagens historia”.


Relaterade länkar
Erik Penser Bankaktiebolag

Svenska Föreningen för Historiska Värdepapper

 

Författare Tommy Olsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.