Du är här

2012-01-10

Gästplaceraren: ”Botten är nådd om 1–4 månader”

Nu får Cliens fonder ytterligare ett toppbetyg. Standard and Poors ger Sverigefonden Cliens Absolut Aktier Sverige den prestigefyllda ratingen AA.

 I Standard & Poors motivering står att fonden rönt stor framgång tack vare stjärnförvaltarna Jonas Gustafsons och Gunnar Håkansons djupa kunskaper och långa erfarenhet inom den svenska aktiemarknaden. Ingen Sverigefond har ännu utmärkts med AAA-rating.

Cliens har tidigare endast arbetat mot institutionella investerare, men från och med årsskiftet 2010/2011 breddade de sin verksamhet även mot privata investerare.

– Det är många kriterier som måste uppfyllas i Standard & Poor’s rating. Sedan vi startade fonden för sju år sedan har vi överträffat index (SIXRX) sex utav sju år och till en lägre risk än vad marknaden gjort. Vi är givetvis jätteglada åt det höga betyget och den uppmärksamhet som det ger oss nu när vi har gjort fonderna tillgängliga för allmänheten, säger Jonas Gustafson.

Högst upp bland de bäst presterande fonderna på fem år placerar sig i dag ränte- och tillväxtmarknadsfonder. Att ha Stockholmsbörsen som verktygslåda har inte varit överdrivet lustfyllt. Fonden Cliens Absolut Aktier Sverige placerar sig dock envist bland dem med högst avkastning på fem år med exponering mot svenska aktier, men under sensommaren har det gått sämre.

- Inget gör en människa så ödmjuk som aktiemarknaden eller cancer, säger Gunnar Håkanson, Amrego, som uppmärksammats för lång och bra historik. Under sommaren har hans fond dock tappat mot index.

Cliens har tidigare fått utmärkelser från fondanalysföretagen Lipper och Citywire. Men trots priser och sina fem stjärnor hos Morningstar är Gunnar Håkanson ödmjuk:

– Vi insåg för sent att vi skulle ha ökat i räntebärande papper och undvikit verkstads-, bank- och råmaterialaktier, säger han och tillägger att fonden brukar vara duktig när trenden är tydligare än den varit under sommaren.

Förvaltarnas mål är att på lång sikt slå marknaden väsentligt, med samma risk som eller lägre än marknaden.

– Egentligen kan namnet ge fel intryck, fortsätter han. Vi tänkte först att ”absolut” står i motsats till relativ, men ordet förknippas då lätt med en hedgefond i stället.

Håkanson förklarar att syftet med namnet var att visa att fonden inte ämnar vara feg och fastna i kortsiktigt indextänkande. I stället kan den placera mer fritt och ha större andelar av kapitalet i papper som förvaltarna gillar på lång sikt.

Ni tror att kurserna ska tappa ytterligare. Om ni nu tappat mycket under sommaren, varför fortsätter då fonden att vara nästan fullinvesterad i aktier, när ni har tillåtelse att öka andelen räntebärande?

Vi tror att marknaden kan stå inför en kort uppgång, på förhoppningar om att politikerna löser krisen, innan kraften i konjunkturavmattningen åter tar över. Vi har därför ökat igen men försöker dansa nära utgången.

Gunnar Håkanson berättar att han tror att botten är nådd om 1–4 månader, vilket kan innebära ett fall med ytterligare 15–25 procent, varefter han tror att index stiger 45–60 procent på ett års sikt. Trots ett relativt dystert konjunkturscenario de närmaste åren menar han att aktier även i denna miljö framstår som ett mycket intressant placeringsalternativ. 

Gästportföljen 

Ericsson
”Ökad trafik i näten gynnar bolaget, som har stärkt sin konkurrenskraft. Bolaget klarar en konjunkturavmattning relativt väl och har en mycket stark balansräkning.” 

H&M
”Konceptet verkar fungera i mycket olika länder och marknader. Ett relativt defensivt innehav, i vilket butiksöppningar driver tillväxten.”

Lundin Petroleum
”Oljetillgångarna på norska sockeln har potential att värderas upp väsentligt. Bud väntas från något av de största oljebolagen.”

Pricer
”Ett stort, lite udda, innehav som drabbas av konjunkturavmattning/recession och kan vara dyrt på kort sikt, men marknaden väntas växa på längre sikt.”

Svenska banker generellt
”De har blivit alltför nedpressade av bankkrisen i Mellan- och Sydeuropa. Vi äger aktier i alla fyra, men störst är Nordea, följt av Swedbank och Handelsbanken.”

Författare Amanda Broomé

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.