Du är här

2017-03-01

Aktiespararna kritiserar Löfvens pensionsutspel

Stefan Löfven öppnar för att överge PPM. Något som Aktiespararna är ytterst frågande till. ”Räddningen för framtidens pensionärer ligger inte i att avskaffa systemet med premiepension", säger vd Joacim Olsson.

De uppmärksammade skandalerna kring PPM-förvaltarna Allra och Falcon Funds får Socialdemokraterna att vilja ta fram storsågen. Regeringspartiet öppnar nu för att skrota premiepensionssystemet.

– Ingen ska riskera att bli lurad i vårt allmänna pensionssystem, säger statsminister Stefan Löfven till TT, enligt SvD Näringsliv.

Har gett duon uppgift – Aktiespararna är väldigt skeptiska

Löfven har delegerat ett uppdrag till Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, och Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister. Det går ut på att komma fram till en lösning med de borgerliga partierna i frågan. Om ingen kompromiss kan göras kan det bli som så att Socialdemokraterna river upplägget kring PPM fullständigt.

Aktiespararna är dock oerhört tveksamt inställda till förslaget. Vd Joacim Olsson ger sin syn på saken.

– Visst går det att instämma i den kritik som har framförts mot oseriösa och ansvariga myndigheter, men det inget skäl till att helt avskaffa premiepensionen, säger han, och fortsätter:

– Mer rimligt är att stärka tillsynen, öppna upp för direkt ägande i aktier och att utöka den andel av pensionsmedlen som avsätts till denna framgångsrika del av vårt pensionssystem.

"Räddningen ligger inte i att avskaffa"

De positiva aspekterna med PPM-systemet är många.

– Räddningen för framtidens pensionärer ligger inte i att avskaffa systemet med premiepension. Premiepensionen har varit en ekonomisk framgångssaga för det stora flertalet löntagare och det finns många exempel där personer med låga inkomster genom ett klokt placerande av sitt kapital har lyckats säkerställa en pension på samma nivå som högavlönade, säger Joacim Olsson.

"Utgår från att de ser behovet"

Stefan Löfven meddelar att en förändring av systemet borde ske snabbt.

– Jag utgår från att Moderaterna som värnar premiepensionssystemet nu ser behovet av att reformera det, för våra pensionärers skull, säger han, enligt TT.

HÄR ÅTERFINNS SVD-ARTIKELN I SIN HELHET!

FAKTA

Det här är premiepension

  • Premiepensionen ingår i den allmänna pensionen. 2,5 procent av inkomsten sätts av och placeras i fonder, som spararna själv kan välja. Systemet infördes år 2000.
  • Den genomsnittliga värdeökningen har varit 6,4 procent.
  • Det finns cirka 800 fonder att välja på. Överlägset störst i systemet är det statliga alternativet AP7 Såfa, som förvaltas av Sjunde AP-fonden. Där hamnar pensionspengar som inte aktivt placeras i någon annan fond. Fonden förvaltar hela eller delar av premiepensionen för runt 3,5 miljoner personer.
  • Totalt har runt 7 miljoner personer pengar i premiepensionssystemet.

Källa: Pensionsmyndigheten

David Flatbacke-Karlsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.