Du är här

2017-02-24

En av tre slår indexfonden

En av tre aktivt förvaltade fonder klår den bästa indexfonden. Samtidigt är det bara fyra som rår på Spiltans Investmentbolagsfond.

 

I debatten om aktiv och passiv förvaltning har vi fått lära oss att indexfonder ger god riskspridning, är kostnadseffektiva och dessutom presterar bättre än aktiv förvaltning över tid. Parallellt har vi också lärt oss att aktivt förvaltade fonder haft svårt att prestera bättre än index.För fyra år sedan gjorde Aktie­spararen en genomgång som illu­strerade just detta i artikeln ”Fem fonder slår gratisfonden”. I det läget klarade bara fem aktivt förvaltade Sverigefonder, inklusive småbolagsfonder, att generera en högre riskjusterad avkastning än gratisfonden Avanza Zero.

Riskjusterad avkastning visar hur bra fondens resultat är i förhållande till risken. En och annan kanske menar att det räcker med att titta på den definitiva avkastningen för att bilda sig en uppfattning om resultatet håller måttet, men då utelämnar man samtidigt viktig information om hur resan dit fram har sett ut. Har vägen varit lugn och stabil eller svängig och kanske stundtals turbulent? Måttet för att mäta den riskjusterade avkastningen kallas för Sharpekvot och precis som i artikeln för fyra år sedan har Aktie­spararen på nytt utvärderat fondförvaltarnas riskjusterade resultat relativt den bästa indexfonden.

Hur många aktivt förvaltade fonder klår den bästa indexfonden nu? Aktiespararens genomgång visar att av 59 aktivt förvaltade Sverige­fonder med övervikt av storbolag har en tredjedel presterat en hög­re riskjusterad avkastning än den bästa indexfonden SEB Sverige Indexfond. Med det sagt går det att konstatera att aktiv förvaltning i någorlunda stor utsträckning har lönat sig. Glöm inte utfallet 2013, då bara fem fonder var bättre än gratisfonden Avanza Zero.

I en miljö med trög global tillväxt där centralbankerna styrt agendan har de allra största indextunga bolagen haft svårt att öka vinsterna. För förvaltaren som gjort sin hemläxa har det därmed varit betydligt enklare att plocka russinen ur kakan.

Allra bäst i klassen är Spiltan Aktiefond Stabil. Fondens förvaltare, tillika vd i Spiltan fonder, Erik Brändström, satsar på en koncentrerad portfölj med omkring 25 innehav. Man brukar säga att en investering som genererar 15 procent värdetillväxt per år dubbleras efter fem år. Precis detta har Spiltan Aktiefond Stabil lyckats med.

I absoluta termer kan avkastningen framstå som något svag relativt de mest framgångsrika branschkollegorna, men samtidigt måste man ta i beaktande att fondens riskprofil är lägre än för det övriga sällskapet. Med det sagt gör Spiltan Aktiefond Stabil precis vad fonden ska; skapar en avkastning bättre än index, men som kommer till en lägre risk. Det är hedervärt.

Tvåa i tabellen är Aktiespararens Sverigefavorit Norron Active R. Fonden svarar för den bästa avkastningen i absoluta termer, men har samtidigt lyckats uppnå densamma till en näst intill lika väl avvägd risk som Spiltan Aktiefond Stabil. Även Norron Active R håller portföljen koncentrerad med 25–30 innehav och har historiskt haft fallenhet för att fatta smarta investeringsbeslut att bära risk vid rätt tidpunkt.

Trea är Swedbank Robur High Dividend, som förvaltas av Patric Naeslund. I fondens förvaltning står välskötta, högutdelande bolag i fokus där utdelningarna återinvesteras i fonden. Utdelningarna i kombination med lyckade bolagsval är viktiga anledningar till fondens framgångar de senaste åren. Vidare förvaltas portföljen koncentrerat med i nuläget cirka 20 innehav. I egenskap av specialfond har förvaltaren möjlighet att öka koncentrationen ytterligare.

På fjärde plats kommer Cliens Sverige Fokus. Fonden ligger före sitt jämförelseindex på 1,3,5 och 10 år, vilket imponerar stort på Aktiespararen. Fonden är speciell på det vis att förvaltaren Tomas Brodin investerar både i stora och små bolag och att övervikten mot respektive kategori kan variera längs vägen. Det innebär att fonden är flexibel och snabbt kan skifta fokus mellan stora, medelstora och små bolag beroende på var i marknaden Brodin ser potential. Med det sagt har fonden en klart högre omsättningshastighet än snittet i Sverige.

Avslutningsvis ska vi titta närmare på den femte fonden i toppen – Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Detta är en specialfond som tar rygg på Stockholmsbörsens investmentbolag, men där förvaltarna själva valt ut vilka bolag som ska ingå och vilken inbördes vikt de ska ha.

Därefter förvaltas fonden passivt, vilket förklarar den låga förvaltningsavgiften. Det aktiva arbetet står istället ägarna i de underliggande innehaven för.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag har som målsättning att gå bättre än Stockholmsbörsen över tid. Detta har fonden lyckats med. Aktiespararen ser fonden som ett unikum givet att fonden bevisat sig och under lång tid levererat en äkta aktiv förvaltares värdeutveckling till en indexfonds avgift.

 

Författare Aron Sigblad

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.