Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-05-31

Fond som är vad den heter

Konjunkturen i Europa ser allt bättre ut. Det bådar gott för verkstadsaktier, menar PO Nilsson, förvaltare i Prior Nilsson. Flera fastighetsbolag ligger också bra till.

Vad som år 2002 började med att vännerna Torgny Prior och PO Nilsson startade hedgefonden Yield tog för ett par år sedan en ny riktning. År 2012 startade duon aktiefonden Prior Nilsson Sverige Aktiv och 2013 startades aktiefonden Realinvest.

– Vi hade tidigare ett diskretionärt uppdrag som bedrevs precis som en Sverigefond. Att starta Sverige Aktiv var ett sätt att bredda oss och bli mer publika, berättar PO Nilsson, som är en av fondens förvaltare, när Aktiespararens reporter träffar honom på fondbolagets kontor i centrala Stockholm.

Sverigefonden är koncentrerad med 20–30 innehav.

– Färre antal bolag ger oss möjlighet att ta aktiva bets. Det är dessutom roligare när man kan ta rejäla positioner och sedan få betalt för det. Stora positioner ger i sin tur fonden en hög aktiv andel. Vi vågar ha en kraftig övervikt jämfört med deras andel i index och det är inte ovanligt att vi helt utesluter stora bolag, trots dess vikt i index.

De senaste åren har allt fler Sverigeförvaltare börjat mixa mellan stora och små innehav. Sverige Aktiv är dock en storbolagsfond.

– Vi söker bolag som levererar ett resultat som är avvikande, det vill säga att bolaget antingen gör bättre eller sämre ifrån sig än marknaden förväntar sig och inte då bara på ett enskilt kvartal. Andra intressanta bolag kan vara missförstådda bolag där marknaden ännu inte ser de värden som bolaget skapar, till exempel genom en ny struktur som är på väg att bli intressant eller genom en underliggande tillväxt, vars potential marknaden ännu inte har inkluderat. Ett bolag med en ny ledning som vi tycker har gjort bra ifrån sig tidigare är också spännande.

Marknaden är inne i en positiv trend sedan mitten av februari, menar PO Nilsson. Samtidigt är det omöjligt att säga hur länge den kan hålla i sig. Mycket kommer även i år handla om hur centralbankerna agerar.

– Jag tror att centralbankerna till stor del lägger grunden för börsutvecklingen. Backar man bandet lite drygt ett år såg mycket ut att gå åt rätt håll i USA samtidigt som det såg ganska beigt ut i Europa. I dag är situationen omvänd och konjunkturen i Europa är inte fullt så dålig som man trodde i höstas. Det är därför vi ser en uppgång i cykliska aktier i Sverige och andra länder, men även i USA som i exempelvis Caterpillar. Denna relativa tillväxtförändring har också bidragit till att dollarns styrka avtagit. Med det sagt och så länge det finns tillgång till billiga pengar borde det finnas ganska bra förutsättningar för en bra konjunktur i Europa.

Just cykliska bolag är något som det finns ganska gott om bland fondens innehav. I takt med att konjunkturen förbättras finns förutsättningar för uppvärdering bland etablerade bolag i sektorn.

– Marknadens bild av verkstad är generellt ganska negativ, men det finns många verkstadsbolag där det ser allt bättre ut och jag tror att vi kommer få se högre vinster i antal olika bolag framöver. Framför allt eftersom förväntningarna varit lågt ställda. Vi gillar bland annat Volvo, Sandvik, Assa Abloy och SKF.

Ni äger även mycket fastighets­aktier, men har inte det tåget redan gått?

– Vi tycker att det finns ett antal väldigt intressanta bolag som ännu inte dragit iväg på marknaden. Det finns undervärderade bolag med väldigt många intressanta projekt, det finns bolag som kan skapa värde genom driftskostnadseffektiviseringar och det finns bolag som helt enkelt är felvärderade av olika skäl.

Vilka fastighetsbolag ligger bra till?

– Ett klockrent exempel med goda förutsättningar att skapa god vinsttillväxt genom ökad kostnadseffektivitet är Diös. Ett annat exempel, vilket kanske är vår allra största favorit, är Catena. Bolaget är extremt lågt värderat, bolaget har en väldigt bra vd, ägarbild och kunder som gynnas av den starkt ökande internethandeln. Affärsidén är väldigt tydlig och den underliggande verksamheten växer fint. Vi tycker att aktien bör stå betydligt högre än vad den gör i dag.

Panamaskandalen skapade stora negativa skalv kring banksektorn. Ni passade då på att köpa mer bankaktier, kommentar?

– Det uppstod en överdriven kursreaktion i bankerna i samband med Panamaskandalen och det finns en oro för en ökad press på marginalerna. Vi är dock inte oroliga. Tittar man exempelvis på Handelsbankens senaste rapport klarar banken att hålla uppe sina räntemarginaler väl. Vad man å andra sidan inte pratar mycket om är bankernas kostnadsbesparings­potential. Flera aktörer har utrymme att lägga ned en hel del kontor, inte minst Handelsbanken, vilket skulle spara dem en hel del pengar.

Lågränteläget skapar goda förutsättningar för förvärv. Har den aktiviteten nått upp till era förväntningar?

– Inte riktigt. Under ytan har det varit stora valutarörelser, vilket gör bolag lite tveksamma i vad och i vilka regioner man ska investera. Samtidigt är förvärv något som historiskt brukar komma relativt sent i cykeln. Jag tror att vi får se väsentligt högre förvärvsaktivitet framöver och den utvecklingen har redan börjat rulla igång i år. Exempelvis gjorde Recipharm nyligen två betydande förvärv för sammanlagt 1,7 miljarder kronor.  

PO Nilssons gästportfölj

Volvo
Nytt management med lång erfarenhet av lastbilar och som vet vilka marginaler som är möjliga skapar väldigt bra förutsättningar för resultattillväxt och fortsatta produktivitetsförbättringar. I nästa steg kommer säkert VCE att skiljas från lastbilarna genom särnotering eller försäljning vilket också sannolikt skapar mer fokus och högre värderingar på respektive del.

SEB
Vi tror att räntan från denna nivå är på väg uppåt vilket skapar bättre vinstförutsättningar för bankerna samt att aktivitetsnivån på M&A sannolikt ökar framöver. Låg värdering i utgångsläget. Risken är nya fortsatta kriser i de sydeuropeiska bankerna som drar ner relativvärderingen.

Telia Sonera
Kommande händelser närmsta året skapar aktieägarvärde för första gången då förväntningarna är väldigt lågt ställda. Vi kommer se böter och avyttring av verksamheten i Spanien samt i Eurasien. Därefter kommer det sannolikt en större engångsutdelning på cirka 10 kronor och resten blir en nordisk verksamhet med ett utdelningsgolv på 2 kronor och en stabil vinstintjäning.

Catena
Väldigt stark och säker resultatökning kommande år. Lager och logistik är en tillväxtbransch. Bra management som äger mycket aktier i bolaget. Likviditeten i aktien ökat efter förvärvet av Tribona. Fler analyshus kommer ta upp bolaget till bevakning vilket sannolikt leder till en mer korrekt värdering.

Industrivärden
Ny ledning som kommer ställa krav på ett mer kraftfullt sätt än förra ledningen. Inte minst på Ericsson som år efter år visar att det är något fel i affärsidén eller verkställandet av den.

Författare Aron Sigblad

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.