Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-02-28

Lönsam jakt efter tillväxt

I drygt 15 år har globalfonden Lancelot Camelot letat efter områden som över tid växer strukturellt fortare än övriga marknaden. Det har varit en lönsam strategi.

Sedan 2003 har jämförelseindex gått upp drygt 265 procent. Under samma period har global­fonden Lancelot Camelot gått upp nästan dubbelt så mycket. Camelot beskrivs bäst som en flexibel globalfond, vilket innebär att fonden kan justera sin risk beroende på marknadsläget.

Tycker förvaltarna Per Hedberg och Christian Granquist att börsen är billig ökar duon sin aktieexponering – och tvärtom när marknaden är dyr. Mandatet innebär att fonden kan ha som minst 60 procent aktier för att parera nedgångar och som mest 120 procent aktier för att maximera avkastningen i uppgång. Det konceptet har varit framgångsrikt.

Per Hedberg förklarar för Aktiespararen hur förvaltningen hänger ihop. Över tid har Camelot alltid minst 60 procent aktier, vilket motsvarar bottenläget där fonden är som mest försiktig. Detta kallar förvaltarduon för Kärnportföljen och den investerar utifrån grundläggande tematiska investeringsidéer, alltså att förvaltarna letar efter fickor i marknaden som växer strukturellt snabbare än marknaden generellt.

I nuläget har duon investerat i åtta sådana tillväxtområden. Bland annat har fonden tagit rygg på bolag som verkar inom datasäkerhet, digitala betalningar, vattenbrist eller en ökande urbanisering.

För att ett bolag sedan ska platsa i portföljen följer flera strikta kriterier. Bolaget ska växa snabbare än marknaden och antingen vara eller ha potential till att bli marknadsledare. Listan fortsätter.

– Bolaget ska ha en stark kassaflödesgenerering, leverera en högre avkastning på kapitalet än kostnaderna för samma kapital och successivt kunna öka den skillnaden gradvis och påvisbart. Värderingen är också en viktig faktor men i vissa fall kommer vi att betala lite mer för tillväxtbolag, säger Per.

Det andra momentet i förvaltningen handlar om allokeringen. Alltså när ska man vara aggressiv och när ska man vara restriktiv? Att kunna vara flexibel och i perioder bära mer eller mindre risk har varit en av de viktigaste ingredienserna bakom Camelots framgångsrecept.

– I en normal aktiefond måste man alltid vara fullinvesterad, men vi kan parera vår exponering beroende på marknadsläget. Om vi har gjort rätt så innebär det att vi har en del av kapitalet i likvida medel som vi sedan investerar när marknaden har gått ned. Detta kallar vi för vår Opportunities-portfölj där vi har möjlighet att vara snabbfotade och investera i bolag som kanske har blivit omotiverat billiga och som stämmer in på vår makrosyn.

Sammanlagt renderas förvaltningen ned till en koncentrerad portfölj.

– Vi väljer att bara ha 20 innehav som mest. Vi tycker att risken ligger i att inte veta vad du äger, snarare än att ha väldigt många bolag som man bara vet lite grann om. Med det sagt har vi ett färre antal innehav, men vi följer bolagen extremt noggrant.

Lancelot Camelot har historiskt levererat fina resultat men i fjol gick det dock lite sämre, varför?
– Det berodde främst på tre aspekter. Primärt gick vi in i året med en låg aktieandel. Vi såg risker både utifrån ett ekonomiskt och politiskt perspektiv och vi var säkra på att vi skulle få bra köptillfällen under året. Sedan när riskerna materialiserades, såsom Brexit, blev fönstret att köpa väldigt kort och marknaden började i stället att gå upp. Där skulle vi ha varit mer offensiva. I tillägg gick många cykliska bolag väldigt starkt under året.

Hur ställer ni er till aktier fram­över?
– I nuläget är 90 procent av portföljen allokerad mot aktiemarknaden. Vi har gradvis blivit mer positiva, framför allt sedan tredje kvartalet i fjol. Blickar man bakåt ett par år drevs uppgången av multipelexpansion samtidigt som vinsterna hade stagnerat. I höstas såg vi dock att vinsterna bottnade ut och har sakta börjat att komma tillbaka. Från att vara ganska försiktiga har vi successivt växlat upp vår aktieexponering.

USA-börsen värderas i såväl relativa som absoluta tal på historiskt höga nivåer. Lancelot Camelot är dock överviktade i USA. Vad talar för en fortsatt uppvärdering?
– Vi tror att börsen fortsätter att stiga baserat på vinsttillväxt under första delen av 2017. Vi tycker att det finns en sundare bas för börsen att fortsätta stiga nu jämfört med för något år sedan då uppgången drevs av multipelexpansion. Samtidigt är vi givetvis medvetna att vi har en lång uppgång bakom oss och att vi har kommit en bra bit in i cykeln. Det är en viktig anledning till att vi inte ligger fullinvesterade.

I övrigt, vad kan störa börsen?
– Vi har sett att Kina börjar strama åt penningpolitiken. Fortsätter den utvecklingen kan det få effekter på den globala konjunkturen och att vi får en lite långsammare börsutveckling framöver.

Hur går marknaden 2017?
– Jag tror inte att vi får ytter­ligare multipelexpansion i år utan bolagen måste visa att de klarar att växa med egen kraft. Med det sagt bör Camelot utvecklas i linje med våra underliggande innehavs vinsttillväxt, alltså omkring 10–12 procent.  

Per Hedbergs gästportfölj

Philips Lighting
Avknoppning från Philips. Bolaget är världsledande på att producera lampor, ett område där försäljningen av glödlampor faller strukturellt men där andra segment såsom LED och smart belysning ökar. Vi tror att bolaget kommer tillbaka till tillväxt i år och givet 9 procent direktavkastning och att bolaget genererar 14 procent i fritt kassaflöde relativt börsvärdet i år ser aktien väldigt billig ut.

Thermo Fisher
Producerar produktivitetshöjande maskiner för läkemedelssektorn. Aktien värderas lägre än marknaden trots att bolaget växer betydligt snabbare än börsen generellt. Vi räknar med ett resultat på sista raden som är 12–15 procent högre relativt föregående år. I Thermo Fisher får man ett stort marknadsdominerande bolag för en hyfsat billig penning i en ifrågasatt sektor.

Union Pacific
Tågbolag som rider på vågen från reflationstrenden i USA, vilket leder till en ökad industriell aktivitet och därmed stigande priser och volymer. Aktien utvecklades väl i fjol men vi tror att bolaget har mer att ge och kan fortsätta att överraska positivt. Aktien är köpvärd.

Pent Air
Pent Air är ifrågasatt men har jobbat hårt för att konvertera portföljen från olje- och gastillgångar till vatteninvesteringar. Pent Air bör kunna växa 15 procent i år på sista raden, trots att marknaden inte räknar med någon omsättningstillväxt. Bolaget är billigt, växer snabbt och har en stark balansräkning vilket ger förutsättningar för att snabbt betala av skulder och dessutom addera tillväxt genom förvärv.

Criteo
Criteo sysslar med programmerad reklam och har i vårt tycke den smartaste algoritmen för att rikta rätt reklam till rätt kund. Bolaget växer snabbt men är ifrågasatt av marknaden. Vi menar dock att aktien bör omvärderas relativt snart givet att bolaget lyckas driva sin strategi med framgång. Bolaget är alltjämt litet men bör som vi ser det kunna generera en tvåsiffrig tillväxt under väldigt lång tid framöver. Köp.

 

Källa: Aktiespararen nr 2 2017

Författare Aron Sigblad

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.