Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-04-30

Lönsamt bli sommarpensionär

Med vårvärmen kommer längtan efter ett latare liv. För den som funderar på att låta sommarsemestern övergå i pension är det dags att börja planera på allvar. Att pensionera sig på sommaren är dessutom en lönsam historia.

En hyfsad pension kräver många år på jobbet, tjänste­pension och kanske också ett eget sparande. Det har vi redan lärt oss. Något som det inte brukar pratas lika mycket om är vilka skattekonsekvenser det får att byta jobb mot pension.

Skatten på pension blir högre än på lön, eftersom jobbskatteavdraget försvinner. Funderar du på att dra dig tillbaka från arbetslivet är sommaren därför en utmärkt tid.

Fördelen är att du blandar både löneinkomster och pension under ett och samma kalenderår. Den skatt du betalar beräknas årsvis. Det medför bland annat att:

• Du får fortfarande jobbskatteavdraget på de delar som är lön.

• Du behöver inte ta ut så mycket pension, och betala den högre skatten på pensionsinkomster.

• Du hinner dessutom tjäna in extra pension eftersom du arbetat en del av året.

Sammantaget finns det ekonomiska fördelar med att härda ut några månader extra på jobbet istället för att lämna vid ett årsskifte. Omvänt kan du unna dig att gå i pension några månader tidigare än du tänkt dig eftersom det inte är särskilt lönsamt att fortsätta fram till nästa årsskifte.

Effekten håller i sig för högre lön och pension, även om det handlar om andra belopp och procentsatser. Att gå i pension mitt i sommaren krävs egentligen inte heller. Det handlar mest om att blanda olika inkomstslag.

Den som har en hygglig arbetsgivare kan upprepa tricket över tid. En längre semester kan finansieras med någon månads pensionsutbetalning. Det fungerar allra bäst att ta ut den allmänna pensionen. I den finns inget som stoppar möjligheten att ta ut pension och arbeta samtidigt eller att ta ut pension ena månanden och nästa inte alls. I tjänstepensionerna är regelverket krångligare. Ännu så länge.

Flexpensionen är en nykomling bland pensionerna. Den finns redan i en del kollektivavtal, andra vill hänga på. Tanken är att ökad avsättning till tjänstepensionen ska ge möjligheten att kombinera jobb och pension i slutet av karriären. Samtidigt ges ökade möjligheter att gå ner i arbetstid.

Med flexiblare lösningar kanske fler jobbar sig förbi 65-årsdagen. Då väntar ytterligare sänkt skatt på löne­inkomster – och även på pensionen. Att just de här ålder­gränserna finns i skatteskalorna har politiska motiv. Först ville politikerna locka med morötter till den som vill jobba längre. Sedan fick de sänka skatten för den stora gruppen pensionärer för lugna alla dem som känt sig lurade på jobbskatteavdrag.

Kombinationen lön och pension för 65-plussarna i vårt exempel en skatt på 18 procent. Om nuvarande skatteskalor består kan det alltså bli rätt mycket kvar i plånboken trots mera ledighet för flexpensionärerna.  

Författare Kristina Kamp

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.