Du är här

2017-04-24

Så spöade han Såfan

Hans premiepensionsportfölj har i snitt avkastat 21 procent per år sedan starten för 16 år sedan. Möt Fredrik Rimmerfors, PPM-proffset som lurade upp AP7 Såfa på läktaren.

Denna artikel framgår ur Fondbilagan som medföljde i Aktiespararen nummer 3 2017

Fredrik Rimmerfors är en av de svenska PPM-kungarna. Med 1,46 miljoner på Premiepensionskontot placerar han sig som nummer fyra på Pensionsmyn­dighetens topp tio-lista. Så sent som i början av 2015 låg han etta.

Möjligheten att själv kunna påverka sin pension fick honom att ta tag i sina placeringar, ett intresse som med åren har blivit allt starkare, och efter 16 års PPM-förvaltning i egen regi har han spöat ickevalsalternativet AP7 Såfa med besked. Hans portfölj är upp i snitt 21 procent per år sedan start, vilket är klart bättre än det statliga ickevals­alternativet. Många ser pensionssparande som något trist och svårt, en inställning Fredrik Rimmerfors vill ändra på.

– Pensionen är inte trist, utan tvärtom något kul och spännande. Det är anledningen till att jag har hållit uppe aktivitetsnivån de här 16 åren. Att följa utvecklingen i min premiepension har blivit som att följa ett favoritfotbollslag. Jag gör det varje dag, säger han.

För en utomstående framstår Fredrik Rimmerfors fondstrategi som ganska extrem. Den går till stor del ut på ett tvärtomtänk och spretar från Aktie­spararnas gyllene regler om långsiktighet och riskspridning.

Men den har fungerat bra för honom.

Exempelvis är han hyperaktiv och byter fonder ofta, till skillnad från den genomsnittlige spararen som aldrig gör ett eget aktivt premiepensionsval. Han satsar alltid på en aktiefond i taget istället för det gängse rådet att sprida riskerna i flera. När det skakar på börsen parkerar han pengarna i en korträntefond. I stället för att utvärdera sitt sparande en gång per år stämmer han av utvecklingen varje dag.

– Det blir en hel del byten, säger han.

Anledningen till det är att han inte gillar förluster. Går utvecklingen åt fel håll tar han hellre en liten förlust och omplacerar pengarna än att riskera att förlusten växer. I nuläget pågår exempelvis ett byte in i en Kinafond med miljöinriktning. Det blir ungefär 10–15 byten per år, berättar han. Placeringshorisonten kan variera kraftigt beroende på hur utvecklingen i innehaven artar sig.

Nästa dimension i strategin är att han alltid väljer fonder med momentum.

– Många sparare väljer att satsa på fonder som har gått ned mycket i tron att de ska vända upp. Jag försöker göra tvärtom och satsa på de fonder som har gått bäst den senaste månaden. När jag byter väljer jag dock aldrig en fond med samma inriktning, utan alltid en ny region eller bransch.

Tajmning kan vara ett av de svåraste momenten när man sparar i aktiefonder. Hur vet du när det är dags att byta?

– För mig handlar det till stor del om fingertopps­känsla och intuition. Jag tittar mycket på det tekniska, att grafen har en jämn och stabil utveckling den senaste månaden. Avgiften har betydelse, men är inte lika viktig som avkastningen givet de kraftiga rabatter som finns i premiepensionssystemet.

Men då och då inträffar en del tvära kast på marknaden. Du måste ha hamnat fel ibland?

– Självklart. I samband med USA-valet bommade jag exempelvis ganska rejält. Det fanns så få indikationer på att Trump skulle vinna att jag valde att inte parkera i en räntefond. Med facit i hand skulle det ha varit klokt. Det blev ett par snabba och dåliga byten som sänkte portföljen.

Vilken fond är din premiepensionsfavorit?

– Egentligen har jag ingen eftersom det går emot min placeringsfilosofi, men en fond jag har haft flera gånger och som har haft stor framgång är Tundra Pakistan. Jag har också gjort många byten till flera olika tillväxtmarknadsfonder.

Det har uppdagats flera skandaler inom pensionsområdet på senare tid. Vad är ditt råd till sparare för att undvika försäljares tveksamma metoder?

– Spararna måste ha koll på att bolagen sköter sig resultatmässigt. Kunderna måste alltså vara mer aktiva och byta pensionsbolag om de inte är nöjda. Sedan är det klart att man blir upprörd när bolagen tjänar så mycket pengar och samtidigt underpresterar.

Det förs i nuläget en debatt om att reducera antalet fonder kraftigt i premiepensionssystemet. Som aktiv PPM-sparare, vad tycker du om det?

– Det är helt i sin ordning att oseriösa aktörer rensas ut, men minskar man antalet fonder dramatiskt minskar man valfriheten och möjligheten att själv påverka sin pension, vilket är hela idén med premiepensionssystemet. Jag hoppas att det även framöver kommer vara ett stort antal fonder att välja mellan och att allmänheten uppmärksammas på möjligheten att påverka sin pension. Jag, som tidvis haft mer pengar på mitt PPM-konto än på mitt inkomstpensionskonto, skulle påverkas kraftigt om systemet begränsades.

Aron Sigblad

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.