Du är här

2017-02-17

Olsson: "Slå vakt om spararnas frihet"

Hundratals miljoner kronor av Allra-spararnas pengar kan ha investerats i komplicerade värdepapper med osäkert värde, skriver SvD. Men pensionsbolaget vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till Pensionsmyndighetens utredning.

Pensionsbolagets Allras premiepensionsspensionsparare kan ha investerat hundratals miljoner kronor i värdepapper med osäkert värde, rapporterar SvD Näringsliv.

Allra har, med hjälp av en fransk bank, konstruerat en egen warrant, uppger tidningen. 

En warrant är ett värdepapper som ska ägaren rätt att köpa eller sälja underliggande varor till ett visst pris vid en viss tidpunkt.

Men sedan warranten noterades på Luxemburgbörsen 2015 har den inte handlats en enda gång, skriver SvD:

”Den enda investeraren i detta värdepapper är, som det verkar, drygt 100 000 PPM-sparare i Allras båda fonder”.

Allra har hittills vägrat att besvara SvD:s frågor om vad de komplicerade värdepapperna innebär för spararna, med hänvisning till Pensionsmyndighetens pågående granskning.

SvD har också försök att få svar av Ebba Lindsö, innan hon avgick som ordförande, om hon kan garantera att spararnas pengar inte används till dyra och avancerade finansiella produkter.

– Det är anmärkningsvärt att Allras avgående ordförande Ebba Lindsö har valt att inte besvara SvD:s fullt rimliga frågeställningar kring kapitalmarknadsbolaget i Dubai. Pensionsspararna har rätt att veta om och hur deras pengar slussas till Dubai, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till SvD.

Aktiespararna välkomnar Pensionsmyndighetens köpstopp av Allras fyra PPM-fonder och beslutet att inleda en utredning.

– Samtidigt spär ju naturligtvis köpstoppet på den oro som många sparare känner för hela PPM-systemet, säger Joacim Olsson till SvD.

Pensionsmyndigheten och politikerna måste nu ta ett gemensamt ansvar för att tillsyn och regelverk klarar av att förhindra ytterligare skandaler i premiepensionssystemet, enligt Joacim Olsson.

Förtroendet för hela premiepensionssystemet är nu i gungning - vilket i förlängningen kan drabba spararna igen.

– Spararnas frihet att själva kunna välja är något som det ligger i allas intresse att slå vakt om. Svaret måste vara ökad tillsyn och transparens istället för en debatt som mynnar ut i mindre valfrihet för spararna, säger han till Aktiespararen.

Joel Holm

Författare Joel Holm

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.