Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2014-06-05

Nu tar Aktiespararna nästa steg i Robur-kampanjen

Swedbanks aktivt förvaltade fonder, Allemansfonden och Kapitalinvest, har i drygt 10 år misslyckats med att prestera över index. Sannolikheten att slå index, har enligt Swedbank Robur-VD:n Tomas Hedberg varit extremt låg utifrån förutsättningarna. Med anledningen av detta vill Aktiespararna pröva ärendet.

Swedbank Robur Allemansfond och Swedbank Robur Kapitalinvest är två av Swedbanks populäraste fonder. Båda fonderna tar ut en avgift på 1,42 % att jämföra med en vanlig indexfond som kostar ungefär 0,4 % i avgift.

Anledningen till att Swedbank Robur kan ta ut en högre avgift för dessa två fonder är för att de ska vara aktivt förvaltade, det vill säga att fonderna har fondförvaltare som ska försöka slå index. Nu har det visat sig att båda dessa fonder under många år i praktiken har fungerat som dyra indexfonder, det har i princip inte varit möjligt att slå index men man har ändå tagit betalt för det.

Det här innebär alltså att Swedbank har tagit betalt för något som de inte ens har försökt att leverera. Vi har räknat ut att spararna betalat ungefär 7 miljarder för mycket i förvaltningskostnader under de senaste 10 åren.

Aktiespararna har nu lämnat in klagomål åt privatpersoner till Swedbank, angående överdebitering för sparandet i fonderna Kapitalinvest och Allemansfonden.

Det är första steget i en process som eventuellt kan utmynna i en juridisk process i domstol. 

Här nedan finns klagomålsbrevet som du kan fylla i och skicka in själv. Själva dokumentet ligger bilagt i både pdf för snabb utskrift och i Word-format om du föredrar att redigera innehållet så att det passar dig. Kontakta oss på mejladressen nedan om du har några frågor.

 Robur Klagomålsbrev

 Robur Klagomålsbrev

Vill du också lämna in klagomål till Swedbank?

Fyll i dina uppgifter nedan, så skickar vi informationen till Swedbank Robur, och de svarar direkt till dig. 

Tar jag någon risk?

Nej, Aktiespararna står för alla eventuella juridiska kostnader. Vi ser därför gärna att du är medlem men det är inget krav.

Kan mitt namn bli offentligt i en grupptalan?

Nej, blir det grupptalan står Aktiespararna bakom talan. Blir det enskild talan används ett pilotfall där någon frivilligt väljer att framträda. I båda fallen är det viktigt att talan har ett brett stöd genom att många sparare har anmält sig som målsägare.

Betalas ett eventuellt skadestånd från fondförmögenheten?

Nej, det står i så fall fondbolaget för. Kontakta gärna oss om du har ytterligare frågor.

Läs även: Stöd Aktiespararnas juridiska process mot Swedbank Robur

För ytterligare information kontakta Albin Rännar, chef för Aktiespararna Marknadsbevakning: E-post.

Aktiespararna kommer att hantera din information konfidentiellt och kommer inte sprida den till tredje part.

Det enda du måste fylla i är personnummer, namn och mejladress. Mejladressen är till för att vi kan hålla kontakten och nå dig med uppdateringar av läget. Övriga uppgifter hjälper Aktiespararna i arbetet med kampanjen men är ej nödvändiga om du har svårt att få fram dessa.

Författare Awave Admin