Du är här

2017-04-20

Vart tog optimismen vägen?

Här kan du följa förändringarna i Aktiespararens kortsiktiga portfölj.

Allmän reflektion

Är det något marknaden hatar så är det osäkerhet. I och med det oväntade nyvalet i Storbritannien och att valet i Frankrike närmar sig har börsen tappat lite momentum senaste dagarna. Investerare väljer att ta bort en del marker från spelbordet och låser in lite vinst. Ett agerande som också kan förklaras av att vi nu går in i rapportperiod med generellt höga värderingar tillika förväntningar på bolagen.

Men det finns även en rad saker som sker borta i USA som till stor del kan förklara den minskade rispaptit vi just nu upplever. Senaste tidens svagare makrosiffror har tillsammans med frågetecken kring skatteförslag och infrastrukturinvesteringar sänkt tillväxt- och inflationsförväntningarna och därmed förväntansbilden på Fed:s räntehöjningar.

Den nedåtgående rörelsen på den 10-åriga statsobligationen indikerar att räntemarknaden tonar ner tillväxtförväntningarna framöver. Men också att geopolitisk oro satt sina spår i viljan att risk.

Amerikansk 10-årig statsobligation

Som vi ser i nedan graf har uppgången på börsen sedan finanskrisen korrelerat väl med ledande ekonomiska indikatorer. Med den uppgång vi sett på börsen senaste halvåret är det klart att investerare blir lite mer avvaktande om makrosiffror börjar komma in sämre väntat.

"Hård" data som industriproduktion och bankutlåning matchar inte riktigt de optimistiska ”mjuka” ledande indikatorerna som exempelvis företagsledares och konsumenters framtidstro. Just bankutlåningen ser illavarslande ut och indikerar lite momentumtapp i ekonomin. Se nedan graf.

Makrosiffror i USA har som sagt överraskat på nedsidan senaste tiden, vilket fått investerare att sälja av amerikanska tillgångar och efterfrågan på dollar har således minskat. Nedan graf visar hur överraskningsindex, alltså hur statistik fallit ut kontra förväntningar, och dollarn korrelerar.

Eftersom valutamarknaden är ett nollsummespel innebär dollarförsvagningen att någon annan marknad och dess valuta ökat i attraktionskraft. Japan och dess valuta, yenen, ser ut att vara en sådan marknad i dagsläget.

Det är en marknad även vi gillar och som vi bland annat skriver så här om i nästa nummer av Aktiespararen: ” Den ultralätta penningpolitiken som bedrivs i landet ger goda förutsättningar för lånetillväxt och kapitalinvesteringar inom företagssektorn” och ” japanska företag är bland de mest produktiva i världen. Allt som allt är vi positivt inställda till Japan och tilltalas särskilt av värderingarna av japanska småbolagen”

Optimismen är vi alltså inte ensamma om, vilket illustreras i nedan graf där vi ser hur den japanska yenen har stärkts (dollar/yen inverterad, grön linje) och dollarn försvagats

Men det är inte den enda förklaringen till yenförstärkningen. I takt med att osäkerheten på börsen stigit på grund av geopolitisk oro, franska valet och ovan nämnda tillväxtskepsis har volatiliteten tagit sig upp från väldigt låga nivåer (VIX-index) och klassiska tillflyktsorter såsom japanska yen, amerikanska räntepapper och guld har dragit till sig kapital.

CNN Moneys egna sentimentsindikator, som även den kan ses som ett mått på riskaptit, pekar på att det är rädsla och inte girighet som driver marknaden just nu.  

 

Påverkar detta vår syn på portföljen?

Inte nämnvärt. Med det rådande, lite mer osäkra marknadsklimatet, är vi konfidenta med vår portföljkomposition och ser för tillfället ingen anledning till att ändra varken innehav eller kassaandel.

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare. 

Kan du inte få nog av aktier och aktietips? Gå med i Aktiespararna redan i dag genom att klicka här.

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.