Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-03-31

Aktiestinsen fick rätt – igen

 

 

Industrinestorn Rune Andersson har sålt sin privata aktieportfölj.

”Får vi ett börsfall på 20 procent skulle jag nog kunna tänka mig att köpa aktier igen”, slog han fast i Dagens Industri häromdagen.

Kursutvecklingen har varit svindlade de senaste åren. Sedan finanskraschen i oktober 2008 har Stockholm all-share, OMX Stockholm PI, som väger samman värdet på alla aktier på Stockholmsbörsen, stigit med över 200 procent.

Men det kan finnas goda skäl att ha is i magen.

Missa inte Christoffer Ahnemark och Carl-Henrik Söderbergs genomgång av indikatorerna för uppgång respektive nedgång (sidan 30) och hur du kan minska risken i din portfölj (sidan 28).

Ahnemarks djupborrning i det amerikanska skuldberget fördjupar bilden (sidan 24).

Jag tycker också att Anders Haskel resonerar klokt sin krönika (sidan 19). Han har en portfölj med ungefär tio ”kärninnehav”, som han siktar på att behålla under flera år.

”I lägen där jag bedömer att börsen står högt säljer jag av en del av de innehav som gått bäst”, skriver Haskel.

Det går naturligtvis inte att förutse exakt hur en framtida sättning skulle gestalta sig.

Däremot brukar det vara bra att lyssna på någon som har varit med förr. Och vi kan vara säkra på en sak.

Vi är många som kommer sakna Lennart Israelsson, känd som Aktiestinsen för hela det svenska folket, som gick bort den 21 mars 101 år gammal.

I David Flatbackes artikel (sidan 81) reflekterar ett par av Aktiestinsens vänner på Aktiespararna, Bo G Lundberg, ordförande i Eksjös lokalavdelning, och Gunnar Ek, nestor inom bolagsbevakningen, kring Israelssons avtryck.

”Han gav två kloka råd som fungerar bra även i dag: Köp aktier i bolag med utdelning och satsa på investmentbolag, säger Gunnar Ek.

Visst måste man hålla med om att Aktiestinsens resa från fem aktier i Sandvik till en portfölj – värd 150 miljoner som mest – är fantastisk.

Själv minns jag speciellt den långsiktighet och övertygelse han gav uttryck för i en debattartikel i Expressen mitt under den brinnande finanskrisen:

”Precis som efter Krueger-kraschen kommer kurserna att gå upp igen. Eftersom jag inte säljer när det faller är jag alltid med när det vänder upp igen”

Självklart fick Aktiestinsen rätt – igen. Det dröjde visserligen till 2014. Men sedan dess har OMX Stockholm PI susat förbi toppnivån, före finanskrisen, med besked.

PS: Oavsett vilken sparform du föredrar är det viktigt att minska onödiga kostnader som urholkar ränta-på-ränta-effekten. Både Aron Sigblads fondbilaga och Cecilia Gunnes deklarationssidor är fullmatade med tips, för att du ska få mesta möjliga ut av ditt sparande.  

Synpunkter? Mejla mig på joel.holm@aktiespararna.se

Källa: Ledare i Aktiespararen nr 3 2017

Författare Joel Holm

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.