Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-11-22

Den osänkbara marknaden

Aktiemarknadens segertåg efter det amerikanska presidentvalet fortsätter. Oförutsedda händelser tycks inte längre spela någon roll för börsutvecklingen. Marknaden är närmast osänkbar. Eller är den det?

 

Den 10 april 1912 lämnade RMS Titanic hamnen i Southampton, England, för att ge sig ut på sin jungfruresa. Slutdestinationen för resan över Atlanten var det storslagna New York. 

Stämningen var festlig när det var dags för att gå till sjöss. Nära och kära vinkade tillsammans med åskådare av passagerarna ombord på det makalösa 269 meter långa fartyget. 

Vid tidpunkten för avresan kunde ingen ana vilket öde som låg framför Titanic. Fartyget var konstruerat med hjälp av dåtidens bästa ingenjörer och hade tillverkats med hjälp av den mest avancerade teknologin som fanns tillgänglig på den tiden. 

Med denna vetskap var passagerarna lugna. De var ju trots allt ombord på ett ”osänkbart” skepp. All eventuell oro var obefogad enligt det stora flertalet experter och analytiker. Risken för ett större missöde var - enligt beräkningarna - minimal. 

Åtminstone var det så människorna upplevde situationen. Tills det omvända inträffade. 

Strax före midnatt den 14 april, 4 dagar efter avfärden, kolliderade Titanic med ett isberg. Lite drygt 3 timmar senare sjönk fartyget till botten på Atlanten. Av totalt cirka 2250 ombord omkom runt 1514 individer. Överlevnadsprocenten var med andra ord runt 30 procent efter katastrofen. 

Det ”osänkbara” skeppet visade sig till slut vara sänkbart i den verkliga världen. 

En liknande Titanic-analogi kan dras till dagens aktie-, fastighets- och obligationsmarknad. 

Efter åratal av prisuppgångar drivna av fallande räntenivåer och monetära stimulanser har många aktie-, fastighets-, och obligationsinvesterare släppt garden rejält. De tror att världens centralbankirer har deras rygg fri efter åratal av billiga krediter och oräkneliga räddningspaket. 

Marknaden är ”osänkbar” likt Titanic.

Mot den bakgrunden har placerare dragit slutsatser som att;  

  • Värderingar och vinster spelar inte någon roll 
  • Risk spelar inte någon roll (se bara alla börsintroduktioner där Dagens industri rekommenderar sina läsare att ”teckna introduktionen och sälj direkt”)
  • Sunda investeringar spelar inte längre någon roll – företagsledningar kan köpa tillbaka aktier snarare än att investera i anläggningstillgångar eller FoU

Investerare spelar dock endast den hand som de har blivit givna. Att inte vara med och spela spelet kan vara förödande för både professionella förvaltarkarriärer och för relativ portföljutveckling. 

Allt är ju nämligen relativt i investeringssammanhang. 

Som ni redan vet har kortsiktig portföljutveckling relativt branschkollegor och mot jämförelseindex blivit alltmer kritisk. Det som tidigare var avrundningssiffror har nu blivit en plågsam avkastningsverklighet. 

I denna lågräntemiljö är det inte otänkbart att förvaltare får frågor om varför utvecklingen diffar 0,1 eller 0,2 procent mot jämförelseindex en given månad.  

Denna avkastningshets tycks intensifieras för varje dag som går. Och i takt med att jämförelseindex utvecklas allt starkare. 

Igår noterade exempelvis den amerikanska börsen Dow Jones Industrial Average nya rekordnivåer. Nya rekord kunde även synas i det bredare börsindexet S&P 500 och i småbolagsindexet Russel 2000.  

Det känns nästan som aktiemarknaden är osänkbar. Att centralbankerna på något vis lyckats med konststycket att skapa obegränsat välstånd med hjälp av sina tveksamma voodoo-hokus pokus metoder.  

Efter Trump-vinsten i det amerikanska presidentvalet har dock långräntorna både i USA och runt om i världen börjat stiga rejält. Givet den inversa relationen mellan pris och ränta på obligationer, innebär ränteuppgången ett rejält ras i obligationspriserna (dock från historiskt höga nivåer). 

Den globala obligationsmarknaden är runt 3-4 gånger större än aktiemarknaden och denna tilltagande stress bör absolut tas på allvar. Om ränteuppgången fortsätter kommer aktiemarknadens senaste segertåg snabbt spåra ur.  

Men än så länge verkar aktiemarknaden osänkbar. 

Å andra sidan vet vi att inget är osänkbart i denna värld. Inte ens Titanic. Eller förtroendet för världens centralbankirer för den delen heller. 

Christoffer Ahnemark    

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.