Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-12-04

Din egen bankrobot

Utvecklingen går snabbt. I början av november rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg att Bank of Americas mindre kunder – de med mindre än 250 000 dollar på kontot – ska få sin mänskliga rådgivare utbytt mot en robot. Och banken är inte ensam. Morgan Stanley och Wells Fargo har också sagt att de ska skaffa robotrådgivare. Varför gör de så här? Det enkla svaret är att personalen är den största kostnaden hos företag som förvaltar andras pengar. En annan aspekt är att regelverken kring finansiell rådgivning är så omfattande, det kan underlätta regelefterlevnaden om råden är förprogrammerade.

För sex år sedan, i december 2009, jobbade jag på Affärsvärlden. Inför årsskiftet fick vi uppdraget att göra en spaning på hur det skulle se ut i olika sektorer om tio år, alltså år 2020. Jag skrev om bankerna. Ett spår var att fysiska bankmän skulle ersättas med elektroniska diton och att stora poster i resultaträkningarna skulle vara it-relaterade, samt att stora personalgrupper skulle vara programmerare och riskanalytiker. Nu är vi där. Robotrådgivarna börjar göra entré. Nordea byter kärnsystem – det som innehåller data om kunderna, transaktioner, enkla låneprodukter och sparkonton – och investerar i ett nytt banksystem. Totalt ska runt 7 miljarder kronor investeras de närmaste 4–5 åren. Och Nordea är knappast ensamt. Fintech är modeordet för dagen. Finansiell teknologi handlar om att introducera det senaste inom it i finansvärlden. Området är stort. Den digitala valutan Bitcoin är ett exempel, algoritmstyrda aktiehandlande robotar och låneförmedlingar är andra. Nischade aktörer med smarta it-lösningar som Collector och Klarna konkurrerar med storbankerna inom utvalda områden.

Det svenska musikundret är välkänt men frågan är om vi inte även kan börja prata om det svenska spelundret. Intresset för spelbranschen har ökat ordentligt under de senaste åren. De svenska spelutvecklarna dominerar globalt trots att bara fyra är börsnoterade. Aktuell just nu med det nya spelet Star Wars Battlefront är DICE, Digital Illusions CE, som för snart tio år sedan köptes ut från börsen av den amerikanska jätten Electronic Arts. Hugade spekulanter kan i stället titta närmare på Starbreeze, Star Vault, Gaming Corps eller G5 Entertainment. Men läs först Johan Rosenqvists intressanta genomlysning av sektorn.

Småbolagen har utklassat storbolagen på börsen senaste året. Visserligen ligger det i sakens natur att små bolag växer snabbare än stora, något som också bör speglas i börskurserna. Men det kan också vara på sin plats att ibland höja ett varningens finger. Inga träd växer till himlen och det händer att eventuella framtida succéer tas ut lite väl mycket i förskott. Dag Rolander har gjort en djupdykning bland de mindre bolagen och hittat flera aktier som kan fortsätta ha en positiv utveckling framöver.

Nu är vi inne på upploppet för börsåret 2015. Händer det inget oväntat kan december addera ett par procentenheter innan böckerna stängs för i år. Innan dess kan det vara bra att ta del av Cecilia Gunnes skattetips.

God Jul och Gott Nytt År!  

Författare Agnetha Jönsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.