Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-12-31

När det otänkbara ändå inträffar …

 

 

Detta framgår ur en artikel i Aktiespararen nummer 12 2016.

Ett bra sätt att mentalt överleva i en föränderlig värld är att tänka i värsta tänkbara-scenarion. Då drabbas man som aktiesparare inte av panik utan kan dra nytta av kaoset.

Ett sådant mentalt omöjligt scenario är att Putins Ryssland angriper Baltikum och även Gotland. Det är alldeles för lätt att svepa bort denna bild med att ”det kan Putin inte göra, för det skulle skada Rysslands anseende” etcetera. Sett från Putins horisont har Nato alltmer trängt in Ryssland i ett hörn och Ryssland skulle gärna se att man militärt kontrollerade Östersjön precis på samma sätt som konfiskeringen av Krim gav Ryssland kontroll över Svarta Havet.

Låt oss för en stund bortse från om det omöjliga är möjligt eller inte, för att i stället se vad som skulle hända på börserna om Ryssland intog Baltikum!

Taktiken skulle vara densamma i Baltikum som för Krim. Den ryska mi­noriteten skulle aktiveras, nätet skulle svämma över av historier om att minoriteten var utsatt för angrepp och anonym rysk militär skulle gå in i landet för att ”stabilisera läget”.

Denna gång har Putin ett trumfkort på sin hand. Donald Trump är en tydlig Rysslandsvän och är dessutom kritisk mot Nato. Trump har tydligt sagt att USA inte kan fortsätta subventionera Europas försvar.

Klockan fem den 20 januari 2017 kommer Donald Trump att svära presidenteden. Det optimalt bästa tillfället för Putin att angripa Baltikum vore ett par veckor efter detta datum. Då har Obamas stab lämnat Vita Huset, men Trump har inte fått ordning på sin egen regering och beslutslinjerna är nya och oprövade.

Ett samtal från Putin till Trump direkt innan angreppet kan skapa den förvirring som Putin behöver för att enklast möjligt ta över ett eller flera baltiska länder.

Vill han ha full kontroll på Östersjön intar han Gotland i samma svep.

Stockholmsbörsen kommer att rasa mer än de flesta börser, men det finns ju gott om svenska bolag som inte påverkas alls av att Baltikum, eller ens Gotland, blir ryskt.

När Ryssland intog Krim rasade börserna globalt i sju handelsdagar, men vände därefter upp i en V-formation så att hela nedgången var bortsopad efter ytterligare sju handelsdagar. Så snart som marknaden insåg att spridningsriskerna till en storkonflikt var begränsade så återtogs all förlorad mark.

Huvudscenariot är att börsutvecklingen blir densamma denna gång. Europa är inte mentalt förberett för en väpnad konflikt med Ryssland ännu, så svaret lär bli detsamma som förra gången, det vill säga en flod av ord och spridda ekonomiska sanktioner.

Två bolag som kommer att drabbas extra hårt är Swedbank och SEB, som båda har byggt kontorsnät i Baltikum. Swedbank har omkring 20 procent av både sin privat- och företagsinlåning från Baltikum. SEB:s exponering mot Baltikum är lägre med strax under 10 procent mätt på omsättning.

Försvarskoncernen SAAB är ett bra val i denna miljö, där allt fler i Sverige talar för ökade försvarsanslag. Visserligen har 2016 varit en svår jämförelse mot de rekordbeställningar på JAS Gripen som lämnades av Brasilien 2015, men det har övergått i mindre orders och orderstocken ser fortfarande fantastiskt stark ut inför de närmaste åren.

Fram­förallt är den medellånga utsikten god, där Nato vill att enskilda medlemsländer spenderar 2 procent av årlig BNP i militära utgifter. Tillkommer tillväxt i Asien, där flera regionala stormakter som Iran, Saudiarabien, Turkiet, Indien, Kina och Japan med flera rustar för fullt.

Saab är inte bara leverantör av flygplan till Sydafrika, Brasilien och andra liknande länder utan tillverkar även sensorer till flygburna övervakningssystem, eldledning­ssystem, kartritning och luftvärn.

Så den cyniska slutsatsen är att även i den värsta krisen finns det aktier att plocka.

Anders Elgemyr

Författare Anders Elgemyr

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.